Дали Тръмп е американският Путин

OFFNews Последна промяна на 20 август 2015 в 15:15 4129 10

Снимка Wikimedia

Той обещава да възстанови величието на страната, без да предлага конкретни планове. Той използва в своята реч груби и вулгарни изрази, за да звучи като обикновен човек, макар че е милиардер. Той е нарцис, бленуващ за вниманието на медиите. И той е много популярен въпреки всички свои недостатъци.

Кого имам предвид? Разбира се, президентът на Русия Владимир Путин. Но паралелът с американския политик, известен като "Доналд", е очевиден.

Доналд Тръмп в определена степен е американската версия на Путин. Както Путин, той желае да сложи край на пораженията на своята страна и да й върне миналото величие. Той обещава да възстанови силата и престижа, без да се задълбочава в детайлите.

"Ние вече нямаме победи", оплака се Тръмп на Чък Тод в предаването "Среща с пресата" по канал Ен Би Си. "Ние като държава повече не печелим победи. И това е много печално", добави милиардерът политик.

Официалният девиз на Тръмп стана: "Ще направим Америка отново велика!" Лозунгът е заимстван от реч на Роналд Рейгън по време на Конгреса на Републиканската партия "Джипър", в която той обещал "кръстоносен поход, за да направи Америка отново велика". Като цяло обаче подобни призиви са характерни за политиците от цял свят, които водят своите кампании с платформа за национално възраждане. Девизът е толкова психологичен, колкото и политически,

"Чък, това работи отлично", заяви Тръмп с възторг. "Вие сте щастливец. След четири години ще вземете интервю от мен и ще кажете: президентът Тръмп, каква отлична работа сте свършили. Вие ще кажете, че съм свършил отлична работа. Така и ще бъде", обърна се той към Тод.

Привлекателността на такива политици се дължи донякъде на нахаканото им поведение, чрез което излъчват самоувереност. Те не разясняват досадните детайли на националното възраждане, те просто го изтъкват. Спомнете си за Харолд Хил, героя от мюзикъла "Музикалният човек". Той обещаваше да даде на Ривър Сити музикален оркестър, въпреки че самият той не умееше да свири.

Подобно на Тръмп Путин изглежда разбира, че властта и театралниченето са неразделни, особено в страна, травмирана от военни и икономически загуби. Това е игра на доверие. "В рамките на системата Путин е изградил своя идеализирана представа за себе си като за генерален директор на компанията Русия. В действителност неговият стил на ръководене прилича повече на този на някой дон на мафиотска фамилия", пишат Фиона Хил и Клифърд Джи. Гади в книгата си "Господин Путин: таен агент в Кремъл".

Глеб Павловски, ключов съветник на руския президент при изкачването му към властта, сподели пред "Гардиън" през 2012 г., че Путин е част от "незабележима, непредставена обществена прослойка" в Русия, мечтаеща за реванш, който да върне някогашната слава. "Под реванш имам предвид възкресяването на великата държава, в която живеехме, с която бяхме свикнали", обясни Павловски.

Путин изложи своето виждане за възраждането в реч през декември 1999 г., станала известна като "Посланието на хилядолетието". В нея той подчерта колко важно е да се изгради силна държава, която да е в състояние да върне увереността на нацията в себе си: "Русия /току-що/ премина през един от най-трудните периоди в многовековната си история. ... Тя е изправена пред реалната опасност да се превърне не само във второразрядна, но и в треторазрядна страна. За да попречим на това да се случи, имаме нужда от огромно усилие, в което да бъдат впрегнати всичките интелектуални, физически и духовни сили на нацията".

Тръмп е по-открито самоизтъкващ се от Путин, със суета и самохвалство, които биха накарали един руснак /или който и да е другиго/ да се почувства неловко. Уебсайтът на кандидата от Републиканската партия го хвали като "олицетворение на американската история на успеха", без да отдава особено значение на четирите му корпоративни банкрута.

Изглежда на него му харесва коментаторите да го осмиват като недодялан грубиян и демагог, като подценяват силата на посланието му. Безцеремонните му коментари се харесват на страна, на която й е омръзнало от двусмислено говорене в политиката.

Тирадите на Тръмп за нелегалната имиграция - предизвикалата най-много шум тема от кампанията му, са част от отдавнашна и грозна история в САЩ. Само 70 години след основаването на републиката, една политическа партия, сполучливо кръстена "Нищо незнаещите", ожесточено критикува имигрантите, особено католиците. През следващите десетилетия нативистите нападали всяка нова етническа група, която се присъединявала като ново парче към мозайката от народности, живеещи в САЩ - ирландци, италианци, германци, славяни, евреи, китайци и африканци, както обяснява Джон Хигам в своето епохално произведение "Пришълци в земята".

Изненадващото при Тръмп е големият брой последователи, които привлече. Той е Рейгън без рейгънизъм, водещ предизборна кампания, която почти изцяло е лишена от идеи. Американците са имали флиртове с демагози, като се започне от отец Чарлс Кофлин през 30-те години на 20 век и се стигне до сенатор Джоузеф Маккарти през 50-те. Но грубиянският, авторитарен тип личност - стилът на Путин - обикновено не намира почва тук. Това лято бе изключение, но историята показва, че няма да е за дълго.

Текстът е коментар на журналиста Дейвид Игнатус от "Вашингтон поуст"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2016 в 19:55

Аве пичуи, някой от вас ходил ли в Манхатън? Всяка 4 та нова сграда е построена от Тръмп. Там некадърниците не хващат ръка за разлика от тук.
Защо човечето построило един бизнес парк и без програма стана президент, а човека създал бизнес империя да не може да стане?
И там обаче има подставени и платени журналета готови да очернят всеки за шепа жълти стотинки. А и корумпирания ни медиен модел не е измислен тук!

21.08 2015 в 14:07

Не е точно така.

Няма значение какво пропагандира т.нар. "интеуектуауен елит", а какво казва великият АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД:

Americans Say: Reagan Is the Greatest U.S. President!

20.08 2015 в 21:31

Следващият път ми цитирай не британско, а албанско проучване и не от хората, които познават държавата и историята, а от селската полуобразована популация на британската част на Ирландия, та нещата ептен да си додат на местото.

Американският интеуектуауен елит, чието мнение е най-меродавно и информирано, гледа на нещата малко по-другояче ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Historical_rankings_of_Presidents_of_the_United_States#Scholar_survey_results

20.08 2015 в 21:10

Във всяка държава на президентски избори има и поне един палячо. Но в Русия имат традиция да избират именно него. :D

20.08 2015 в 20:02

Не само НАЙ-ВЕЛИКИЯТ президент, но и най-великият АМЕРИКАНЕЦ:

Presidential poll: Ronald Reagan's the greatest, Obama the worst

Former President Ronald Reagan has edged out Franklin D. Roosevelt and John F. Kennedy as the nation's greatest president in over a century, and President Obama was rated the biggest failure by a sizable margin over George W. Bush, Richard Nixon and Jimmy Carter, according to a new poll.

The YouGov/Economist rankings just released found that more adults, 32 percent, put "the Gipper" in the “great” category. Of the 1,000 polled, FDR followed at 31 percent and JFK at 30 percent. Just 14 percent rated Obama as great.

Instead, 37 percent graded Obama a “failure,” more than Bush at 32 percent, Nixon at 30 percent and Jimmy Carter at 22 percent.

The survey looked at presidents since Theodore Roosevelt, the first of the 20th century. Those surveyed were asked to rate each president in six categories: great, near great, average, below average, failure, and don’t know.

George Washington was the greatest American president of the 18th century, and Abraham Lincoln the greatest of the 19th, and, although his detractors would dispute it, Ronald Reagan was the greatest president of the 20th century.

Americans Say Reagan Is the Greatest U.S. President
Lincoln and Clinton next on the list; Washington fifth

The greatest American? Lincoln? Einstein? No - it's Ronald Reagan

Reagan voted 'greatest American'

Former US President Ronald Reagan has been voted the "greatest American" of all time by his fellow citizens.

Former President Ronald Reagan was named the “Greatest American” of all time in an interactive contest tonight, topping fellow Republican Abraham Lincoln.

Of more than 2.4 million votes in the survey sponsored by America Online, Reagan, captured the title with 24 percent of ballots, just edging out Lincoln by 0.44 percent.

Понимаеш, товарищ?

20.08 2015 в 19:07

Рейгън е много далече от най-великия американски президент. Най-великия е Рузвелт и по-велик от него няма скоро да има. Рейгън е средна работа, ако не и по-зле. Но пък има късмет.

20.08 2015 в 18:50

Навремето така пишеха и против Рейгън, а се оказа НАЙ-ВЕЛИКИЯТ американски президент.

На фона на другите водевилни кандидати като баба Хилърица и педалчето от сем. Буш, ДОНАЛД ТРЪМП е най-добрата възможност Америка да възстанови истинската ДЕМОКРАЦИЯ и да се превърне в НОРМАЛНА ДЪРЖАВА, живееща в МИР с останалия свят.

Обаче както се вижда от този пасквил, милитаристичната клика във Вашингтон ще направи всичко възможно, за да компрометира кандидатурата на този достоен американец Омерзен съм.

20.08 2015 в 17:22

Не. За разлика от Путин, Тръмп не педофил от службите, не е мъкнал куфарите на кмета на Ню Йорк, не го е утепал за пари, а честно е наследил от тате фирма и честно я е докарал почти до фалит. Разликата е колосална.

20.08 2015 в 16:54

до 02:

Вие евроатлантическите педалчета се чувствате заплашени, когато се сблъскате истински, нормален мъж - нещо което го няма във вашите среди :) Веднага почвате да врещите истерично - популисти, крайнодесни, хитлери, путлери, кръволоци..

И не сте свикнали някой да изразява идеи, които да са несъгласни с фанатично изповядваното верую от катедралата на стадното мислене, на новото статукво - всички несъгласни непременно са платени тролове, агенти на кгб и т.н.


Ама един истински Хитлер трябва за вас. И ако се появи, ще го подкрепя със сигурност.