Путин започна рокади в най-близкото си обкръжение

OFFNews 19 август 2015 в 17:56 3520 3

Снимка ТАСС

Владимир Якунин

Директорът на руските държавни железници и приближен до руския президент Владимир Путин Владимир Якунин изненадващо обяви, че напуска поста си и се кандидатира за сенатор, съобщиха руските медии.

Информацията беше потвърдена от говорителя на руските железници.

„Дойде предложение от ръководството на страната и той го прие. Той потвърди, че планира в установения ред да премине в Съвета на Федерацията“, обясни представител на Якунин, цитиран от ТАСС.

Предложението дошло от временно изпълняващия длъжността губернатор на Калининградска област Николай Цуканов, а Владимир Якунин приел.

Председателят на комитета на Съвета на Федерацията Вадим Тюлпанов обясни, че ако Якунин бъде избран за член на Съвета, той ще трябва да напусне поста на директор на руските железници.

По повод новината за решението на Якунин да напусне поста си Путин посочи, че това е изцяло негов избор и обеща да се срещне с него, за да обсъдят решението му.

„Това е неговият избор, всеки човек гледа на бъдещето си както смята за добре. Владимир Иванович отдавна и успешно работи като директор на железниците – това е важна инфраструктурна компания. Но ние с него ще поговорим за това, сега той е в отпуск. Когато се върне, ще го обсъдим, подчерта руският президент.

Световните медии коментираха, че това е твърде необичайна рокада, тъй като Якунин е част от близкия кръг около Владимир Путин, който на практика контролира властта и голяма част от икономиката на Русия.

Познанството на Якунин с Путин датира още от 90-те години на миналия век, когато заедно основават елитен жилищен кооператив в Санкт Петербург.

Според източници на РБК от руската администрация нова длъжност на Якунин се търси от около половин година.

За самия Владимир Якунин промяната в длъжността е на практика понижение, тъй като в продължение на цели десет години контролира едно от дружествата с най-мащабна дейност в Русия – с над 40 млрд. долара годишни продажби, което по мащаб може да се сравни с гиганта „Роснефт“. Ролята на сенатор пък има основно представителни функции.

Според „Файненшъл таймс“ Якунин подписал миналата година тригодишен договор за шеф на железниците. Редица медии дори коментират, че той е бил в отпуск, когато се появиха първите новини за решението му да се оттегли от дружеството.

Reuters пък припомня свое разследване от миналата година, което покажа, че при управлението на Якунин железниците са платили милиарди долари на частни подизпълнители с неясни собственици.

Bloomberg допълва, че понижаването на Якунин е знак за радикални промени и за нарушаване на равновесието в обкръжението на Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!