Д-р Юри Йорданов пръв помага на ранените при атентатите в Париж

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2015 в 07:35 6054 6

Лекарят д-р Юри Йорданов е помогнал на над 50 от ранените в атентатите в Париж. Той е бил дежурен в нощта на ужаса в болница Saint-Antoine във френската столица, която се намира само на около 200 метра от мястото на терористичните атаки.

За д-р Юри Йорданов разказа Би Би Си. Той започва своята нощна смяна на 13 ноември, както всеки петък. Очаква обичайните пациенти - немощни възрастни хора и пияници. Три часа след началото на дежурството му в болницата тича студент, който крещи несвързано. Лекарят не разбира нищо, малко след това обаче всичко се изяснява - окървавените от джихадистите хора изпълват в спешното отделение. 

Първата жена е на около 30 г., с три прострелни рани. "Никога по-рано не бях виждал нещо подобно", разказва д-р Йорданов. Рамото й беше цялото в кръв и кости. 

Д-р Йорданов е едва на 35 г. и по-рано никога не му се е налагало да обработва огнестрелни рани. Но като най-опитен лекар въпросната нощ в отделението, той поема прегледа на ранените в касапницата. Първите пациенти идват сами или водени от приятели. После започват да докарват с линейки по-тежко пострадалите.

"Не знам как някои хора бяха оцелели", признава д-р Йорданов. Една жена била с куршум между черепа и кожата. "Фактът, че бе тук, бе чудо", казва медикът. 

През отделението минават около 50 пациенти с огнестрелни рани през нощта на кошмара. "Това е нашата работа, това правим всеки ден - но този път мащабът бе неочакван", обяснява медикът. Същия ден негови колеги минават учение за оказване на първа помощ на хора с огнестрелни рани. Д-р Йорданов също участвал в подобни тренировки по-рано. Никога обаче не е очаквал това да се превърне в реалност. 

В понеделник той и негови колеги, изкарали дежурство във фаталната нощ, излизат на по чаша. Избират бар, част от трагедията. "Това е нашият отговор. Няма да си променим живота", категоричен е д-р Юри Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2015 в 10:17

Аз пък се зарадвах, че сме влезли в новини със симпатичен доктор, вършещ нещо полезно, а не с цигани, трафиканти, некадърни политици. Много е як докито!

Обаче, да ви имам разсъжденията, драги коментатори! Не е задължително да се е преместил поради бедност. А и това няма нищо общо с темата. Медицината е скъпо следване и е подходящо за достатъчно заможни и/ или много амбициозни таланти, които да спечелят стипендия или бързо да бъдат привлечени на правилното място. Това, че сульо и пульо се влачи да учи медицина, за да стане поредния посредствен доктор си е болна соц амбиция. Гадното в България е, че се използва връзкарство. Наскоро научих за едни добри, но посредствени дечица, че вече имали и специалност и практикували по хубави болници ( не в Бърза помощ- там никой не иска), защото са от докторски фамилии. Между другото, моят кръстник, бе завършил медицина в Сорбоната, но си практикуваше в България. И трите му деца бяха лекари в България, от тях едно високотитуловано по заслуги.

20.11 2015 в 10:04

Айде, кремълски тролове, излизайте на терен! Времето е пари!

20.11 2015 в 09:55

Добре че ви посочвам слабите места, че да се усещате какви новини да фабрикувате. Защо българите сте толкова заинтересовани да повярваме?

20.11 2015 в 09:49

Затова ние си живеехме в социалистически лагер, а останалото човечество - в капиталистическия свят.

20.11 2015 в 09:35


Още от соцвремето у нас не се уважават образованите, свестните и работливите. Набиваше ни се, че "незаменими няма", т.е. нормално е едни да работят и учат, а други да мързелуват и се възползват от общото благо.
И сега т.н. "леви" се борят с всички усилия към тези максими. Но...така нацията ни няма да просъсществува.
Не е нормално честните, работливите и образованите да получават напр. 800 лв , а тези които се подпират ан метлите и лопатите 400 лв. Защо не се прави сметка, че за образованите е необходимо и желанието му постоянно да повишава квалификацията си.? А за това са нужни средства...

20.11 2015 в 08:24

А колко ли българи умират всяка година чакайки лекар. Замислете се защо Д-р Юри Йорданов не е в България. Ще ви дам малък жокер. Учиш 6.5 години, специализираш още 4. Има и време между завършването, специализацията и държавния изпит. Обикновено стават минимум 12 години в които често не получаваш никаква заплата, а трябва и да плащаш за обучението си. На 32 години нямаш нищо и ти казват, че трябва да напуснеш общежитието, а заплата ти не стига да си покриеш наема и сметките, да не говорим ако искаш и да ядеш.