COVID-ваксините в Белгия ще са безплатни. Започна пилотна програма за доставка в САЩ

OFFNews 17 ноември 2020 в 12:12 2357 1

Ваксините срещу COVID-19 в Белгия ще са безплатни, но поставянето им няма да бъде задължително, съобщи Brussels Тimes. 

"Ваксините няма да са задължителни. Ще трябва да убедим хората, че ваксините са добри, ефективни и безопасни", заяви белгийският здравен министър Франк Ванденбрук. 

Целта е да се ваксинира 70% от населението на страната, това са най-малко 8 милиона души. 

Вчера проучване на Ipsos показа, че 1 от 6 белгийци иска да бъде ваксиниран срещу коронавируса. 

Предвижда се и създаване на национален щаб по въпроса с ваксинацията. В него ще присъстват специалисти по комуникация, за да се създаде обществено доверие за нуждата от поставянето на ваксина. 

Починалите от коронавирус в Белгия са 14 616 души. Броят на заразените в последните две седмици спада чувствително, което най-вероятно се дължи на карантината, въведена в страната. 

Междувременно американският фармацевтичен производител Pfizer започна пилотна програма за доставка на експерименталната си ваксина в четири щата в САЩ - Роуд Айлънд, Тексас, Ню Мексико и Тенеси, предаде The Guardian. 

Четирите американски щата са избрани заради големината си, различията в населението и имунизационната инфраструктура. Целта е да се подготви план за доставка на ваксината, която се съхранява при -70 градуса по Целзий.

"Тези щати няма да получат заявените си дози по-рано от другите", подчертаха от Pfizer. 

Преди седмица Pfizer публикува изследване, което показва, че потенциална ваксина срещу COVID-19 показва над 90% ефективност при първоначалните анализи. Данните са на база прилагането ѝ върху доброволци, за които няма данни да са прекарали коронавирусната инфекция. Според компанията няма сериозни основания за притеснение относно безопасността ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

17.11 2020 в 12:29

...а нас какво ни чака,не е истина...не камиони,влакове ще трябват за труповете....а идиотите не вземат никакви мерки...тъпо,Борисов,тъпо....ти си престъпник,при това най-обикновен,тъп и прост....махни се...
 
X

Да помогнем на украинските деца!