COVID-19 и светът днес: 14 000 са вече жертвите във Франция, Италия посрещна Великден с голям спад

OFFNews 13 април 2020 в 00:31 3945 0

Само броени дни, след като стигнаха милион, потвърдените случаи на COVID-19 вече са над 1,8 милиона в световен мащаб. Към полунощ срещу 13 април жертвите на вируса в света са над 113 000.

Най-многочислени са смъртните случаи в САЩ - там за ден починалите са 1239, от които около 750 в Ню Йорк. Общият брой заразени в страната достигна колосалните 553 744 души по данни на Worldometer.

Франция, Великобритания, Испания и Италия остават критични точки на пандемията.

Във Франция загиналите са 14 393 - с 561 повече от вчера. Това нарежда Франция на 4-то място по брой жертви след САЩ, Италия и Испания. Има обаче забавяне на дневния ръст, като властите видяха в това първите ефекти от мерките за ограничаване на епидемията, предаде БТА. Общият брой на смъртните случаи сред хоспитализираните с коронавирус в страната е достигнал 9253. В старчески домове са били регистрирани още 246 смъртни случая. С това общият брой на починалите в такива учреждения е достигнал 5140.

В Италия починалите за изминалото денонощие са 431 - най-ниският брой от повече от три седмици. За последно броят на смъртните случаи в страната за едно денонощие е бил под 500 на 19 март. Тогава е имало 427 починали. Броят на смъртните случаи е с близо една трета по-нисък от този от вчера (619). Общият брой на починалите от коронавируса в Италия е 19 899. В деня на католическия Великден папа Франциск отправи приветствието си към вярващите и отслужи тържествената си неделна великденска меса в празната базилика "Свети Петър" във Ватикана. Музикалната легенда Андреа Бочели пък изнесе великденски концерт в празната Миланска катедрала (Дуомо).

В Испания, където заразени са над 166 000 души, новите смъртни случаи за деня са 366 (и близо 17 000 досега общо за страната).

Във Великобритания починалите за последния ден са 737 души - така броят не жертвите достигна 10 612 по данни на Би Би Си. Здравният министър Мат Ханкок, който също преболедува от Covid-19, нарече това "мрачен ден". Той добави, че бъдещето на вируса остава "незнайно". Междувременно премиерът Борис Джонсън бе изписан от лондонската болница, в която бе приет за кислородна терапия, след като се влоши след 10-дневно боледуване от коронавируса.

Турските власти съобщиха днес за още 97 починали от новия коронавирус в страната, предаде БТА. С това смъртните случаи в Турция от началото на епидемията достигнаха 1198, информира министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа в Туитър. 4789 души са били диагностицирани с новия коронавирус през последното денонощие. С това общият брой на заразените е достигнал 56 956.

Турският здравен министър написа още в Туитър, че "има спад в броя на интубираните пациенти. Колкото повече тестове правим, толкова повече успяваме да установим случаите на заразени пациенти и да ги изолираме. Силни сме в лекуването. Но борбата се печели не в болниците, а когато останем вкъщи." В полунощ изтича срокът на 48-часовата забрана за излизане на хората навън, която бе въведена в Истанбул и в още 30 турски града.

Междувременно, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира в интервю за германския вестник "Билд", че възрастните хора може да се наложи да останат изолирани до края на годината, за да бъдат защитени. Тя посочи, че е препоръчително контактите на по-възрастните хора да бъдат ограничени възможно най-много, докато не бъде пусната ваксина за новия коронавирус. Според експерти това едва ли ще е факт до края на тази година.

У нас жертвите са вече 30, като Щабът съобщи за 29 в следобедния си бюлетин на 12 април, а по-късно медии обявиха и нов случай - на жена от Хисаря, починала в Пловдив. 

Фармацевтичната компания "Чайкафарма" пък анонсира, че започва да произвежда две лекарства с хинин, които се ползват при терапия на болни от коронавируса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови