ЧВК Вагнер е превзела два квартала в Бахмут, руснаците пращат там нови сили

OFFNews 18 април 2023 в 09:55 6796 20

Бахмут
Бахмут.

Съществува реална вероятност руснаците да са намалили числеността на войските си и да свиват настъпателните си действия край Донецк, за да пренасочат ресурси към Бахмут.

Това се посочва в нов доклад на британското разузнаване.

"В Бахмут силите на руското министерство на отбраната и ЧВК "Вагнер" продължават да постигат бавен напредък. Фронтовата линия в центъра на града минава основно по протежение на главната железопътна линия", се казва в доклада.

Междувременно според британското разузнаване ВСУ отблъсква руските атаки от юг по улица "Корсунски" - стария главен път в западната част на града.

"И за двете страни всяко значително съкращаване на частите около Бахмут се е превърнало в критичен въпрос, тъй като Украйна иска да освободи настъпателни сили, а Руската федерация вероятно се стреми да възстанови оперативния резерв", заключава разузнавателната служба.

Ожесточените боеве в града продължават. Окупаторите не се отказват от опитите си да превземат изцяло града. За тази цел ЧВК Вагнер в момента са подкрепени и от редовната руската армия.

Наемниците са постигнали известен напредък в Бахмут, напредвайки северно от пътя Т0504 Костянтинивка - Часов Яр - Бахмут по протежение на главната железопътна линия в града, се казва в новия анализ на бойните действия на Института за изследване на войната (ISW). В него се отбелязва, че според някои съобщения щурмови части, вероятно принадлежащи на силите на "Вагнер", са завзели два квартала в северозападната част и центъра на Бахмут. Както обаче отбелязват анализаторите, все още не е установено кои са тези квартали.

В доклада се отбелязва, че в момента в централната част на Бахмут се водят сражения за контрол над железопътната линия. А кадри на руската армия водят позиционни сражения на север от града.

Ръководителят на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин се опита да оправдае бавния напредък на своите наемници в рамките на Бахмут, вероятно в опит да окаже натиск върху руското Министерство на отбраната да засили доставките на артилерийски снаряди.

"Той заяви, че са необходими поне 6000 снаряда за неуточнен период от време, за да се напредва с повече от 100-200 м на ден", се казва в резюмето на института. Освен това ръководителят на Вагнер заяви, че бойците му ще понесат по-малко жертви, ако получат повече снаряди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

20

AntiZ

18.04 2023 в 20:09

Не, Шекерчо, не го ограмотявам, повярвай ми! Това е кауза пердута. Оказва се, че доста нормални хора нямат представа, тези блатни червеи в каква дупка живеят. Хвала на Гугъл мапс, че в един кратък отрязък от време, са успяли да заснемат клоаката РФ. Дори винаги съм се питал с каква верижна техника са снимали на повечето места?

10298

19

AntiZ

18.04 2023 в 20:01

Да се прехранва с цифрови рубли!

2073

18

Johnny B Goode

18.04 2023 в 15:24

Вижте сега, не бъдете толкова жестоки към Вовката/Беловеждов. И той душа носи.
Избягал от матушката в "колективния запад", трябва да се прехранва някак си. Митрофанова го устроила на работа, ама му се паднал кофти вестник. Какво искате, гладен ли да умре? Или пък да се върне да го могилизират?
Откакто се разкараха Еврото и Пернишкия Винкел, само двама-трима като него останаха да ни разсмиват.
Така че пазете го, да не се депресира много и скочи от някой висок балкон.

-529

17

6екеr4о

18.04 2023 в 14:40

Уважаемият АнтиЗ се е заел да ограмотява Белата вежда, което си е губене на време, но оплюването е насочено към мен персонално, щото преди време бях написал, че живея в кв. Бенковски на столицата.

Белата вежда мога да я зарадвам с добрата новина, че нашият квартал вече е свързан с пречиствателната станция в Кубратово, а уличното разклонение на половината квартал е готово.

Но за Веждата е важно венцехвалението на Властелина на високите токове и на 45 милиона септични ями, да живей!

15914

16

поп Дръвчо

18.04 2023 в 13:55

Константа, това с репарациите до второ пришествие вече не се прави - след опита от 1 св. война.

Така че възстановяването на Украйна ще го плати който има пари (т.е. ЕС и САЩ), а руснаците ще платят символична репарация колкото да не е без хич.

Не защото не заслужават а защото на босия цървулите...

870

15

Constanza

18.04 2023 в 13:29

Лесно се трупат репарации, трудно се плащат. В момента руснаците загробват поне десет свои поколения напред.

345

14

Джендо Джедев

18.04 2023 в 12:47

мнение от IP,

Е как какво - няколко шкембелии от командването ще получат повишение, което ще им помогне да крадат повече от клетите крепостници, а няколко случайно избрани крепостника ще получат по някоя и друга тенекийка да се закичат с нея. За останалите - в най-добрия случай возене с "Груз 200", в най-добрия - по една студена вода. Русский мир!

17439

13

мнение от IP

18.04 2023 в 12:36

Все още ми е трудно да повярвам, че в днешно време някъде може да се извършва тази касапница, за да се премести някой със 100 м нанякъде... И какво после?...

10298

12

AntiZ

18.04 2023 в 12:28

Вовочка, всички линкове от google maps показват места, които би трябвало да са най-плодородните в блатната федерация. Нещо повече: намират се в екваториална Европа. Нали се сещаш ако тръгна по на изток какви л@йна ще изрина? Милионни "градове", не, блата с комари, населени от червеи, наричащи се гордо "народ".Руский при това.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика