Чувстваш ли се застрашен? Изкуственият интелект е в състояние да замени на работните им места 300 милиона души

OFFNews 01 април 2023 в 19:14 2205 0

Снимка БТА / АР

Мнозина вече разпознават в програми ChatbotGPT призрак, който може да разруши света. Други виждат в тях възможност за по-интензивното му развитие.

Напредъкът в развитието на изкуствения интелект може да доведе до „големи сътресения“ на пазара на труда и да замени около 300 милиона работни места на пълен работен ден в развитите икономики. Това гласи прогноза на инвестиционната банка Goldman Sachs, преразказана от CNN и Financial Times.

Експерти изчисляват, че 18% от текущите работни дейности по света може да бъдат автоматизирани, като ефектите се усещат по-силно в развитите икономики (като САЩ и ЕС), отколкото в нововъзникващите пазари. Най-голяма заплаха в тази ситуация ще усетят т. н. бели якички – административни работници, адвокатите и други хора, които не се занимават с физически труд. От доклада следва, че изкуственият интелект ще може да изпълнява до 46% от задачите в административния сектор и до 44% в юриспруденцията.

Goldman Sachs отбелязва, че генеративният AI (изкуствен интелект, който използва модел на машинно обучение, като ChatGPT chatbot) може да причини „бум на производителността“, който в крайна сметка ще доведе до растеж на глобалния БВП от 7% за 10 години. Това обаче ще се случи, ако половината от компаниите по света внедрят технологии с изкуствен интелект, пише Bloomberg позовавайки се на доклада.

Според прогнозата в САЩ развитието на AI няма да засегне по никакъв начин 30% от работниците (те се занимават с ръчен труд). Други 63% ще могат да автоматизират работата си. В същото време при 7% от американците половината от задачите им на работа могат да бъдат изпълнени с помощта на изкуствен интелект - и те ще бъдат изложени на риск от уволнение.

Според директора на Oxford Martin School към Оксфордския университет, Карл Бенедикт Фрей, няма начин да се знае колко работни места ще бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект.

„Вижте внедряването на GPS технологиите и платформи като Uber. Изведнъж познаването на всички улици на Лондон стана много по-малко ценно, така че сегашните шофьори са изправени пред значително намаление на заплатите от около 10%. Резултатът беше намаляване на заплатите, а не намаляване на броя на шофьорите“, каза Фрей пред BBC.

Докладът на Goldman Sachs предполага, че изкуственият интелект ще може да изпълнява задачи като подаване на данъчни декларации за малки предприятия, оценка на застрахователни искове или документиране на резултатите от оглед на местопрестъплението. Но експертите не вярват, че AI ще се използва за по-„деликатни“ задачи, като издаване на съдебно решение, проверка на състоянието на пациент в интензивно лечение или изучаване на международното право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови