Чудо в Мали: Единствените в света деветзнаци са здрави и вече пълзят

OFFNews 04 май 2022 в 17:12 6783 0

Снимка SALOUM ARBY/BBC

Деветте бебета заедно с по-голямата си сестра, която е на 3 години.

Единствените в света деветзнаци (девет близнака) посрещнаха първия си рожден ден в "перфектно здраве" и вече се учат да пълзят, съобщава техният баща - военен от Мали.

Това е повече е от медицинско чудо заради огромните рискове около бременностите с голям брой бебета. Досега са регистрирани едва два други случая на раждане на девет бебета от многоплодна бременност, но никое от тях не е оцеляло повече от няколко дни, пише Би Би Си.

Деветте близначета - пет момиченца и четири момченца - са родени в клиника в Мароко, където все още се намират под наблюдение. С тях е 26-годишната им майка Халима Сисе, която също е в добро здраве.

"Не е лесно, но е страхотно. Дори и да е уморително понякога, когато погледнем всички бебета в перфектно здраве, [подредени в редица] отдясно наляво, изпитваме облекчение. Забравяме всичко", казва бащата Абделкадер Арби.

Семейството има и по-голяма, тригодишна дъщеря.

Преди раждането на 4 май 2021 г. родилката е изпратена в Мароко от малийското правителство за специализирани грижи.

Многоплодните раждания са рискови и на майките с повече от четири плода наведнъж се препоръчва да прекъснат бременността в някои страни, където абортът е законен, пише Би Би Си. Съществуват и рискове бебетата да развият здравословни проблеми, дължащи се на преждевременното им раждане.

В момента г-жа Сисе и децата живеят в "медицински апартамент", който е собственост на собствениците на клиниката "Айн Борха" в Казабланка, където са родени бебетата.

"Освен съпругата ми тук има и медицински сестри, които помагат да се грижим за децата", казва Абделкадер Арби.

"Клиниката им е дала меню, в което е написано какво да им се дава за ядене по всяко време - и през деня, и през нощта", продължава той.

Бебетата са родени в 30-ата седмица от бременността с Цезарово сечение. Те са тежали между 500 г и 1 кг.

Арби благодари на правителството на Мали за оказаната помощ.

"Малийската държава осигури всичко необходимо за грижите и лечението на деветте бебета и тяхната майка. Това не е никак лесно, но е красиво и е нещо, което носи спокойствие", казва той.

Бебетата все още не са били в Мали, но вече са много популярни в страната, добавя баща им.

"Всички много искат да видят бебетата със собствените си очи - техните семейства, приятели, родното ни село, цялата страна."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови