Чудо в 258-ия час: Извадиха жива 42-годишната Неслихан Калъч от развалините в Кахраманмараш

Близките на жената вече изкопали гроба й и чакали спасителите да открият тялото и за да го погребат

Красимир Крумов 16 февруари 2023 в 22:11 5895 0

Снимка Cumhuriyet

Семействотон на Неслихан изкопало гроба и само чакало спасителните екипи да намерят тленните и останки, за да ги погребат.

42-годишна жена, намираща се под развалините на сграда след двойното земетресение в Кахраманмараш в Източна Турция беше извадена жива, съобщи късно вечерта в четвъртък „Джумхуриет“.

Турските медии описват спасението на 42-годишната Неслихан Калъч като чудо. От първия трус на 13 февруари до изваждането на ранената жителка на града са били изминали точно 258 часа. След толкова време семейството на Неслихан и било изкопало гроб на градските гробища и чакало само спасителните екипи да отрият тялото и да го предадат за погребение, пише порталът "Карар". Спасената обитателка на жилищния комплекс "Ебрар" е майка на две деца - на 2 и на 5 години. Била новодомка в комплекса, семейството се нанесло преди година.

Търсенето на оцелели е трябвало да приключи и да се продължи с извличане на тленните останки на загиналите в труса, когато екипите, работещи на една от площадките установили, че има жив човек. Установили, че ги чува и че е контактен. Самата жена си казала името на екипа още докато била под развалините. "Добре, ще те извадим оттук!" - обещали спасителите и удържали на думата си. След тежка работа я извадили и я предали на медицински екип. Изнасянето на Неслихан Калъч беше посрещнато с бурни аплодисменти от всички работещи на площадката, както и от жители от района, които чакат вест за близките си. Жената беше качена на линейка и откарана в болницата "Сютчю Имам".

Медици от Националния медицински спасителен екип коментираха, че Калъч е в добро здравословно състояние, с фрактури, но е контактна и може да говори.

„Не може да се опише това чувство, което изпитваме. Това е много хубаво усещане. Нашата надежда за това място беше малка. Когато се каза, че има живо същество, ние изтичахме и направихме необходимата намеса, направихме тунел“, разазаха участници в операцията по изваждането на жената.

Малко преди да излезе новината за спасяването на Неслихан Калъч критично предупреждение към властите отправи бившият министър-председател и настоящ лидер на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу. Политикът предупреди докато няма категорично становище относно възможността под руините да има дори един оцелял, спасителните работи не трябва да спират и разчистването на отломките не бива да започва. Той призова и за внимателно изваждане на телата на всички загинали.

„Дори да е сигурно, че под развалините няма живи, всяко тяло е свещено. За вас, за обществото, за света броят на телата е просто число, но за семействата всяко едно тяло е толкова ценно, колкото цялата Вселена. Телата ни са ценни. За да ги предадем на семействата без никакво увреждане от разчистването на развалините, операциите по търсене и спасяване трябва да продължават“, каза Давутоглу. Той предупреди и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган да не прибързва да създава предизборно впечатление как властта започва ново строителство и възстановяване във време, когато телата трябва да бъдат извадени и предадени на семействата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки