Чорбата в турския парламент поскъпва 100%

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2019 в 14:02 1660 0

Колаж

Снимка gundemebakis.com

Турските депутати са в шок от взетото решение за поскъпването на храната в ресторанта на парламента, иронично съобщават малкото опозиционни медии.

Инфлацията в страната удари и единствения ресторант, в който се сервира възможно най-евтиното меню. Жестокото решение се дължи на драстичното увеличаване на входните цени на продуктите. Новият ценоразпис ще влезе в сила през следващия месец, като някои от ястията ще поскъпнат със 100%.

Традиционната в турската кухня чорба /пасирана супа/, която струваше на депутатите само 1 лира, вече ще струва 2 лири. За манджите с месо, за които досега се харчеха по 6 или 12 лири обаче се планира по-поносимо поскъпване.

Касов фиш за двойно меню, публикуван в сайтовете, показва сума от 28 лири. Толкова са платили двама депутати през октомври 2018 г. за 2 порции телешка кавърма с ориз, 2 кенчета кола, 2 чорби, 1 бадемов десерт и 1 кадаиф, 2 овчарски салати. Какво ще стане сега с горките хора, саркастично отбелязват електронни издания.

Решено е също събореният от предишен парламентарен шеф ресторант с площ от 1 800 кв.метра да бъде изграден отново. Причината е, че броят на обслужващия персонал нараства и става все по-тясно за всички, а 350 души ще бъдат преместени в две нови сгради под наем – едната собственост на голяма банка, другата на земеделското министерство.

Общият състав на персонала в парламента наброява вече 7 400 души. В деня на редовното заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието е възникнало сериозно напрежение между гардовете на президента и тези на парламента, отново заради недостатъчното пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови