Чистката се разгръща: Руското министерство на отбраната отстранява командирите на най-боеспособните части на армията

OFFNews 17 юли 2023 в 09:05 8242 9

Снимка Кремъл

За овладяването на гарата в Грозни през 1995 година президентът Борис Елцин удостоява младия офицер Михаил Теплински с "Герой на Русия".

Руското МО започна да отстранява командирите на някои от най-боеспособните части и формирования на руската армия и изглежда ускорява тези усилия, пише в най-новия си анализ екипът на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). Неотдавнашното уволнение на командващия 58-ма общовойскова армия генерал-полковник Иван Попов и уволнението на командира на 106-а гвардейска въздушнодесантна дивизия на ВДВ генерал-майор Владимир Селиверстов предизвикаха допълнителни дискусии за други предполагаеми скорошни уволнения и арести.

Руски източници разпространиха аудио съобщение от личния състав на 7-ма гвардейска планинска дивизия на ВДВ от 15 юли, в което бойците твърдят, че руското военно командване е уволнило в началото на юли командира на 7-ма дивизия на ВДВ генерал-майор Александър Корнев в началот. Руски източници твърдят също, че руските власти са арестували командира на 90-та танкова дивизия (Източен военен окръг) генерал-майор Рамил Ибатулин, както и двама негови неназовани заместници. Военен кореспондент, свързан с Кремъл, предположи, че руското военно командване също така планира да уволни командира на 31-ва бригада на ВДВ, както се твърди – полк. Сергей Карасев. Появиха се и спекулации, че Шойгу се готви да арестува командващия на ВДВ генерал-полковник Михаил Теплински. От ISW признаватн, че нямат потвърждения за уволненията на Селиверстов и Корнев, нито за ареста на Ибатулин, въпреки че тези твърдения вървят по модела на предишни подобни, които се оказаха верни.

Частите на командирите, подложени на чистка водят отбранителни и настъпателни операции в ключови участъци на фронта в Украйна. 58-ма общовойскова армия проведе сравнително успешна отбрана срещу украинските контраофанзиви в западната Запорожка област, а 106-та дивизия беше хвърлена да защитава фронта срещу украинските атаки на северния и южния фланг на Бахмут.

Според ISW изброените случаи на уволнения и арести на командири, ръководещи боеспособни части и формирования, са свързани със случаи проявено от тях неподчинение. Попов грубо се е опитал да заобиколи руския началник на Генералния щаб Валерий Герасимов и директно да отнесе оплакванията си за фронтовата линия в Западно Запорожие до руския президент Владимир Путин. [

Военен кореспондент, близък до Кремъл, твърди, че уволнението на Селиверстов е резултат от подобно неподчинение, като Селиверстов е говорил от името на своите войници. Генерал Корнев може да е изразил критики за множеството потенциални проблеми от името на 7-ма дивизия на ВДВ, както и за това, че не е бил уведомен предварително за унищожаването от руснаците на водноелектрическата централа Нова Каховка на 6 юни. Арестът на Ибатулин пък би могъл да бъде свързан с възобновяването на атаките на 90-та танкова дивизия в Луганска област, където тя проведе широкомащабни настъпателни операции, които не успяха да постигнат териториални успехи по време на руската зимна настъпателна кампания през 2023 г.
Неподчинението сред командирите изглежда се разпространява и към техните подчинени. Руски военни кореспонденти споделят аудио откъс от 16 юли, в който бойци от 7-ма дивизия на ВДВ заплашиха, че ще се оттеглят от позициите си в окупираната Херсонска област, ако руското МО арестува Теплински или застраши живота му. Части на 7-ма дивизия на ВДВ също твърдят, че ще защитават Теплински срещу руското МО и твърдят, че висшето командване се насочва към най-боеспособните командири на Русия. Този аудио призив, ако е легитимен, е заплаха за масово дезертиране в подкрепа на на Теплински. Дезертирането пред лицето на врага е криминално престъпление в много армии. Военнослужещите от ВДВ изнудват руското МО, за да гарантират, че Теплински ще продължи да командва войските в Украйна, въпреки предишната връзка си връзка с финансиста на „Вагнер груп“ Евгений Пригожин, смята ISW.

Самият Теплински създаде прецедент за актовете на неподчинение, които в момента измъчват руското МО. Шойгу се опита да започне широкомащабни кадрови промени в руските въоръжени сили през януари-февруари 2023 г., за да смени някои командири, които не са се подчинявали на министъра и Герасимов. Руското министерство на отбраната обяви на 11 януари, че Герасимов поема длъжността главнокомандващ на СВО в Украйна, което огорчи група командири и руските наемници от „Вагнер“, които подкрепяха предшественика на Герасимов, армейски генерал Сергей Суровикин. Михаил Теплински беше сред тях и, според някои съобщения той е подал оставка на 12 януари след спор с Герасимов. По-късно на 23 февруари Теплински записа видео, в което потвърди оставката си и намекна, че руските командири, отговарящи за руската зимна офанзива, са платили за превзетите села с живота на войниците.

Оставката на Теплински сама по себе си не беше неподчинение - подаването на оставка е едно от юридическите действия, които един офицер може да предприеме, когато реши, че не може с чиста съвест да изпълни законна заповед. Пускането на видеоклипа, критикуващ Герасимов, обаче, беше неподчинение и вероятно би се разглеждало като поведение, което накърнява добрия ред и дисциплина, което е нарушение на военния закон в много армии. На 15 март генералът се обърна директно към Путин за лошото отношение на руското МО към силите на „Вагнер“ и лошото провеждане на руската офанзива в Украйна. Путин поощри неподчинението на Теплински, като на 1 април, вместо да го накаже за публичните му действия, уронващи авторитета на Герасимов, той го назначи отново за командващ на ВДВ.

Изтеклият аудиозапис на Попов демонстрира поразителна прилика с призивите на Теплински, тъй като е представен като опит за подобряване на условията за военнослужещите от 58-а армия. Попов не пое отговорност за изтичането на аудиозаписа, но вероятно възнамеряваше да предизвика подобна подкрепа за себе си като глас на опозиция срещу руското МО сред военнослужещи и ветерани от 58-а армия. Както Теплински, така и Попов поискаха радикални промени в руското водене на войната, които обаче няма как да бъдат направени от Шойгу и Герасимов, заради нереалистичните искания на Путин към тях. Междувременно руският президент е подписал указ за изпращане на Попов в Сирия на 14 юли по препоръка на Герасимов.

Според Института за войната, на 30 април, че Кремъл е понижил няколко командири, като ги е прехвърлил от бойното поле в Украйна към служба в Сирия и Нагорни Карабах. Това, обаче, оставя отворена възможност при необходимост Путин да ги върне обратно в играта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

9

Любомир 2023

17.07 2023 в 14:09

а Кадиров? той ко?

12407

8

Bad Horse

17.07 2023 в 11:27

Не че има голямо значение, но версията на Суворов за чистката на Сталин има по-голям смисъл от официалната версия.

А това което става сега е обичайната руска борба между клановете за контрол. Има 100-годишна борба между чекистите и армията. Путин е тартора на чекистите и иска по-силен конртол над армията. Разходката на Пригожин показа че е слаб.

-529

7

6екеr4о

17.07 2023 в 11:20

Показват ни снимка на банда главорези, които трябва немедлено да бъдат съдени и разстреляни!

В руССия смъртното наказание не е отменено!!!

345

6

Джендо Джедев

17.07 2023 в 11:08

Путик не е научил нищо от историята. Навремето Сталин прави свирепа чистка сред офицерския състав на армията и я оставя с командване от полуграмотни, но верни и предани нему дебили. Какво се случва по-нататък знаем. Милиони излишни жертви и разруха.

723

5

user4eto

17.07 2023 в 10:41

Както в една корумпирана компания, винаги се наказват и съкращават най-трудолюбивите и кадърни служители, така и тук путлер чисти, кадърните офицери за да не му създават проблеми в бъдещия метеж който го очаква.

870

4

Constanza

17.07 2023 в 10:37

Не разбрах Теплински Александър лице казва или Михаил.

9018

3

Em Em

17.07 2023 в 10:15

Путин пропусна времето да се изтегли от Украйна.
"Дойдохме, таваришчи, показахма на укрите кто-что, и се изтегляем."

Сега единственият изход е да бъде обявен за англо-американски шпионин и разстрелян при опит за бягство.
Но Путин знае отлично това и реже всяка непокорна глава.
До време...

-1650

2

ob1

17.07 2023 в 09:40

Колкото по-зле, толкова по-добре :)

1236

1

БотоксПутю

17.07 2023 в 09:29

"Руското министерство на отбраната отстранява командирите на най-боеспособните части на армията"

Да очакваме ли в скоро време Шойгу да награди командирите на най-небоеспособните части?
Пълен хаос.
 
X

Да помогнем на украинските деца!