Четирима руски лекари се заразиха с COVID-19, въпреки че са ваксинирани

OFFNews 12 ноември 2020 в 15:53 8237 1

Четирима лекари, получили руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, са дали положителен резултат за вируса, съобщи "Russia Today".

За първите трима заразени лекари е съобщено в сряда в регион Алтай, близо до границата с Казахстан. Според главния специалист по инфекциозни болести те са се заразили след ваксинацията, но преди имунитетът да се е формирал изцяло. Учените казват, че след получаване на ваксината е необходимо известно време, за да се развият антитела срещу вируса. В случая на "Спутник V" се очаква добиване на пълен имунитет след 21 дни. 

Четвъртият заразен с COVID-19 лекар е от региона Кемерово. Заместник-министърът на регионалното министерство на здравеопазването заяви, че лекарят е получил положителен резултат пет или шест дни след получаване на ваксината. 

Според главния епидемиолог на регион Алтай Ирина Переладова 42 здравни работници са дали отрицателен тест, ден преди да им бъде поставена ваксината. 

В сряда разработчиците на "Спутник V" обявиха, че ваксината им е 92% ефективна и не причинява сериозни странични ефекти. Статистиката идва след наблюдение на 16 000 доброволци, като резултатите показват, че ваксината защитава 9 от 10 души.

В началото на август руският президент Владимир Путин заяви, че страната е регистрирала първата в света ваксина срещу COVID-19, която е разработена от Института за епидемиология и микробиология "Гамалея". Към момента "Спутник V" преминава през третата фаза на проучвания, включваща 40 000 доброволци, една четвърт от които ще получат плацебо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!