Руската ваксина 'Спутник' V била с 92% ефективност срещу COVID-19

OFFNews 11 ноември 2020 в 15:51 1764 0

Руската ваксина 'Спутник' V е доказала 92% ефективност в третия етап на своето изпитание. Това сочат данните от анализа на Руския фонд за преки инвестиции (RDIF), предаде Ройтерс. 

Във хода на проучването са изследвани 16 хил. доброволци, на които са били поставени двете необходими дози на ваксината срещу коронавирус. От тях само 20 са се заразили. 

Ефективност над 90% на „Спутник V” показват и данните от изследването на други 10 000 ваксинирани извън клиничните изпитвания.

"На база тези данни ние показваме, че имаме една доста ефективна ваксина", заяви ръководителят на RDIF Кирил Димитриев. 

Руския фонд за преки инвестиции заяви, че изпитанието на ваксината ще продължи още шест месеца, като своевременно ще бъдат публикувани и резултатите от него.

Третата фаза на проучването, разработено от института "Гамалея", се провежда в 29 клиники в Москва и включва 40 хил. доброволци. Русия регистрира ваксината си за обществена употреба още през август, преди да бъде одобрена за масово тестване.

По-рано тази седмица Pfizer и BioNTech публикуваха също данни, че тяхната ваксина срещу коронавируса е показала 90% ефективност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!