Чешката опозиция настоява шофирането да е разрешено дори и след две изпити бири

OFFNews 07 април 2019 в 08:56 4429 0

Опозиционната Гражданска демократична партия внесе в парламента предложение за изменение на чешкото законодателство, което да позволи на шофьорите да пият до две бири преди да седнат зад волана.

Към момента законът забранява шофирането в страната дори и с 0,1 промила в кръвта. Предложението на Гражданската демократична партия е за по-голямо снизхождение към употребилите алкохол зад волана - ограничението да е до 0,5 промила в кръвта.

По тамошните стандарти това се равнява на една чаша вино или две "desítky", чешкия термин за светло пиво, чието алкохолно съдържание е между 3,5 - 4,3%.

Лидерът на Гражданската демократична партия Петър Фиала подчертава, че предложението за промяна в закона следва прозападната ориентация на Чешката република:

„Ние принадлежим към малкото европейски страни, където има нулева толерантност към шофьорите, упротребили алкохол. В повечето страни, включително Германия и Австрия, по-голямото снизхождение към употребилите алкохол зад волана се оказа работещо. Ето защо предлагаме и определено ниво на толерантност към шофьорите в нашата страна. Няма причина да имаме различни правила."

От опозиционната партия са категорични, че предложението им не се появява изневиделица. То е провокирано от изменението на закона за вътрешното корабоплаване, прието миналия месец в чешкия парламент. Изменението установява същото ниво на толерантност от 0,5 промила за т.нар. „vodáci“ - термин, използван за тези, които се отдават на популярното лятно развлечение с лодки.

Мирослав Калушек, член на партията ТОП 09, която подкрепи изменението в закона за вътрешното корабоплаване, обаче е категоричен, че не може да има сравнение между двата казуса, тъй като "никой не плава с кану със 130 километра в час".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!