Чехия затваря вратите си за нарушители на човешките права

OFFNews 14 октомври 2022 в 20:17 1776 0

депутати

Снимка Архив

Чешкият парламент.

Камарата на депутатите на чешкия парламент прие закон, който позволява на държавата да откаже на чужденци влизане в страната или да замрази активите им, ако са извършили сериозно престъпление или са нарушили правата на човека, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Текстът на проектозакона, който предстои да бъде приет и от Сената и подписан от президента, е насочен както към физически лица, така и към компании, които подкрепят тероризма, или извършители на кибератаки.

Законопроектът упълномощава министерството на външните работи да включи уличените в подобни престъпления в санкционните списъци на Европейския съюз или Чехия.

„Сега Чехия ще има инструмент срещу всички, които нарушават човешките права, подкрепят тероризма или участват в кибератаки“, написа чешкият външен министър Ян Липавски в туитър.

Законопроектът е вдъхновен от т. нар. Закон Магнитски, приет в САЩ през 2012 г. и насочен срещу лица, заподозрени, че са свързани със смъртта в затвора на руския адвокат Сергей Магнитски.

Чешкото правителство първоначално планираше да приеме закона до края на 2023 г., но процесът беше ускорен от руската инвазия в Украйна, посочва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!