Чехия затваря руските консулства и своите в Русия, с Латвия замразяват издаването на визи за руснаци

OFFNews 24 февруари 2022 в 16:03 11990 0

Петър Фиала

Чехия затваря двете руски консулства в страната, както и своите в Русия след руското нападение над Украйна.

Страната отнема разрешението за дейността на консулствата в Карлови Вари и Бърно и спира дейността на собствените си консулства в Санкт Петербург и Екатеринбург, съобщава Radio Prague International.

Чехия се затваря за руски граждани. Тя спира приемането на заявления за визи от руски граждани, с изключение на мотивирани от хуманитарни причини. Малко по-късно Латвия също обяви, че спира издаването на визи за руснаци.

Чехия обяви и план за приемането на хиляди бежанци от Украйна.

Чешката република е готова за съкращения на доставките на петрол и природен газ, обяви премиерът Петър Фиала след руското нападение над Украйна.

Държавните лидери се присъединиха към световните лидери, които осъдиха руската инвация в Украйна. Правителството на Чехия призова за много по-сурови санкции срещу Русия. Президентът Милош Земан определи военната операция на руския президент Путин като "престъпление срещу мира" и заяви, че руският лидер трябва да бъде спрян.

"В тези мрачни времена ми позволете да изразя дълбоката си солидарност и подкрепа... Ние стоим с Украйна и (нейния) народ", каза той. Само преди няколко дни той увери, че "руснаците не са луди и няма да нападнат Украйна". Днес той призна, че е сбъркал и прогнозира, че "ирационалното" решение на ръководството на Руската федерация ще доведе до жестоки поражения за самата руска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови