Чехия преживя най-големия политически протест от падането на комунизма досега

120 хил. поискаха оставката на премиера Бабиш: 'Той е като похитител на самолет, в който всички сме заложници'

OFFNews 05 юни 2019 в 07:50 8250 0

Чехия стана свидетел на най-големия политически протест от падането на комунизма през 1989 г. Приблизително 120 000 души демонстрираха по улиците на столицата Прага с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш, предава "Гардиън".

Протестите избухнаха през април, когато в медиите изтече предварителен доклад на одитори на Европейската комисия, който уличи премиера в измами с еврофондове и конфликт на интереси. Оказа се, че Бабиш продължава да получава дивиденти от основаната от него компания "Агроферт", от чието управление официално се оттегли през 2017 г., когато стана премиер. Същата компания получава и солидно европейско финансиране.

64-годишният премиер отрича конфликт на интереси и смята, че докладът е "атака срещу Чехия", която целяла дестабилизация на страната. Неколкократно повтаря, че няма да подаде оставка.

След като през април стана ясно, че Бабиш е изправен пред обвинения в измама с европейски фондове, той уволни министъра на правосъдието и постави на поста близката си съюзничка Марие Бенешова. Освен срещу Бабиш, хората негодуват и срещу нея - убедени са, че приближената му министърка пречи на съдебния процес срещу премиера.

"Той е като мафиотски бос, най-лошият политик в Чехия - напомня ни на комунизма", казва Дагмар Кмочова, собственичка на магазин в Прага.

"Бабиш е олигарх. Той е като Берлускони, но даже е по-лош" - коментира друг протестиращ - Вацлав Бождех, пенсиониран чиновник.

"Мисли си, че притежава Чехия, а дори не е чех. Той е словашки гангстер, те са доволни, че се отърваха от него. Той е като похитител на самолет, в който всички сме заложници", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови