Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Чавушоглу от Южна Африка: Турция подкрепя формулата на Зеленски за мир в 10 точки

OFFNews 11 януари 2023 в 09:25 1620 0

Дмитрий Лубинец и Татяна Москалкова

Снимка Telegram / Дмитрий Лубинец

Във вторник за втори път от началото на войната лична среща проведоха омбудсманите на Украйна и на Русия.

В търсенето на мир и прекратяване на огъня Турция подкрепя украинската формула за мир, формулирана от президента на Украйна Володимир Зеленски. Това заяви пред журналисти в Претория, Република Южна Африка, министърът на външните работи в турското правителство Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу говори пред журналисти на пресконференция след среща с министъра на международните отношения и сътрудничество на Южна Африка Наледи Пандор. Сред темите, които коментира, в частност бяха изпълнението на Истанбулските договорености за зърнения коридор и турската позиция по вйната в Украйна.

Отговаряйки на въпроси за Украйна, Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция заяви, че Турция е положила големи усилия в това отношение и президентът Реджеп Тайип Ердоган от самото начало работи както за прекратяване на огъня, така и за траен мир.

"Разбира се, нашата цел е траен мир и взаимно приемливо решение. Вярваме, че тази война ще приключи на масата за преговори. Колкото по-скоро, толкова по-добре", каза Чавушоглу.

Обяснявайки усилията на Турция, турският министър обясни: „Има нови параметри и реалности. Русия заявява, че е готова за преговори сега. Зеленски предложи мирен план от 10 точки. Ние, като Турция, подкрепяме този план и продължаваме нашата работа“.

Отбелязвайки, че въпреки войната резултатите от дипломацията са видни и, че преговорите са продължили в много измерения, Чавушоглу допълни: „Ние сме домакини на преговори в Истанбул. Води се война, но ние сме във взаимодействие и ангажираност и с двете страни. опитвайки се да бъде сложен край на тази война възможно най-скоро."

През ноември м. г. украинският президент Володимир Зеленски представи пред участниците в срещата на върха на Г-20 „формулата на мира“ с 10 условия за урегулиране на конфликта. Сред тях бяха извеждане на руските войски от територията на Украйна и прекратяване на бойните действия, възстановяване на справедливостта, продоволствена сигурност, освобождаване на всички пленници и депортирани лица и възстановяване на териториалната цялост и световния ред в съответствие с устава на ООН. Руският външен министър Сергей Лавров нарече условията на Киев „неадекватни и нереалистични“

Междувременно с посредничеството на турската страна и на Главния омбудсман на Турция Шереф Малкоч във вторник в Анкара се състоя втората от началото на войната среща очи в очи между руския Пълномощник по правата на човека Татяна Москалкова и омбудсмана на Украйна Дмитрий Лубинец. Преди това двамата са имали и видеоконферентни връзки.

На една маса Москалкова и Лубинец обсъдили въпроси, свързани с оказване на хуманитарна помощ на граждани на двете страни. Украйна и Русия вече многократно си разменяха пленници и си предаваха взаимно тленните останки на загинали в бойните действие, а в момента двете страни работят по размяна на лица, срещу които има повдигнати обвинения и са задържани във връзка с досъдебни производства срещу тях. Едновременно с това се водят разговори за освобождаването на цивилните граждани, които не са участници в бойни действия, но са взети в плен или са държани като заложници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews