Частната армия на Пригожин се установява в три лагера в Беларус

Въпреки уверенията, че "Вагнер" не набира новобранци, желаещите все още могат да подпишат договор за влизане в групировката

OFFNews 04 юли 2023 в 10:08 10974 1

лагерът

Снимка Grey Zone

Лагерът.

Наемниците от частната армия на Евгений Пригожин "Вагнер" са се установили в лагери в Беларус, съобщи в канала си в Телеграм "Grey Zone", свързана с "музикантите".

"Някои подразделения на група "Вагнер" вече са започнали тренировъчния процес, например отработват танкови маневри и маневри с тежка техника на полигона, разположен на няколко километра на юг, също така отработват щурмови операции под прикритието на артилерията, включително и през нощта", се казва в съобщението.

И се допълва, че в Беларус ще бъдат оборудвани общо три бази на ЧВК. Една от тях е в изоставено военно поделение в село Цил край Осиповичи, Могильовска област, се казва в публикация на "Верстка. Сателитни снимки на базата бяха публикувани от беларуското "Радио Свобода". На тях се виждат палатки и модули за около 8000 бойци. Изданието "Сирена", цитирано от "Важные истории", също публикува снимки от вътрешността на лагера, като автентичността им косвено се потвърждава от "Grey Zone".

Къде точно ще бъдат разположени другите два лагера за наемниците, още не е ясно. По-рано в чатовете на роднини на бойци от "Вагнер" се появиха съобщения за нов лагер на ЧВК край Барановичи. Към момента няма доказателства, които да потвърждават тези съобщения.

Роднините на наемниците обаче потвърдиха, че техните родственици вече са в Беларус или се готвят да бъдат изпратени там.

"Те са прехвърлени в Беларус, там ще учат и ще се обучават постоянно. Засега няма да участват във военни операции. Като цяло в момента вагнеровците са в отпуск от месец или месец и половина и не участват във военни действия. След седмица ще бъде в Беларус, където ще обучава беларуски военни", каза бащата на един от наемниците.

Братът на един от бойците разказа, че роднината му вече е в Беларус. Но не е докаран там от лагер в Русия, а от военната зона в Украйна.

Роднина на друг вагнеровец съобщи, че нейният роднина е бил изпратен в Беларус днес.

"Те ще стоят на границата с Украйна и Полша и ще обучават други", каза тя.

Според жената в края на юни в Беларус е изпратен батальон от наемници (до 950 души). Нейният роднина й казал, че много "музиканти" решили да не ходят в Беларус, а да се върнат в Русия.

В същото време ЧВК "Вагнер" продължава да набира наемници в Русия, въпреки че общностите на формацията в социалните мрежи твърдят, че процесът е спрян поради "временно неучастие" във войната в Украйна и "преместване" в Беларус.

Вербовчик на ЧВК заяви пред журналист на "Важные истории", който се обади в центъра за набиране на персонал под предлог, че иска да се присъедини към формацията, че новобранците все още могат да подпишат договор с групировката.

Възможността за директно присъединяване към ЧВК "Вагнер" все още е затворена за военнослужещите от Министерството на отбраната. Въпреки това, според вербовчика, дори и сега е възможно да се постъпи в зоната на военните действия в Украйна чрез ЧВК, след обучение на полигона в Молкино, Краснодарски край. Африканските и близкоизточните дестинации на "Вагнер" също все още са отворени за новобранци. В момента не се извършва набиране на бойци за Беларус.

След въоръжения метеж на Евгений Пригожин на 23-24 юни Кремъл съобщи, че ръководителят на наемниците ще замине за Беларус.

Президентът Александър Лукашенко потвърди, че наемниците ще започнат да обучават беларуската армия и ще бъдат разположени в бивше военно поделение.

Ръководителят на комисията по отбрана в Думата Андрей Картаполов увери, че след бунта бойците на ЧВК "Вагнер" няма да могат да участват във войната в Украйна, освен ако не подпишат договор с руското министерство на отбраната или друга официална агенция за сигурност.

След съобщенията за разполагането на ЧВК в Беларус украинският президент Володимир Зеленски разпореди на командването на ВСУ да подсили северното направление, опасявайки се от възможни активни действия на наемниците в посока Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки