Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Частна германска агенция търси с конкурс жена-астронавт с руски

OFFNews 14 март 2016 в 15:35 2725 4

space

Снимка ТАСС

Специалист оглежда скафандър на жена-астронавт

В Германия е обявен конкурс за избиране на кандидатки да станат първата жена-астронавт в държавата. Допълнително има изискване претендентките да знаят руски език, предаде Deutsche Welle, цитирана от ТАСС.

Конкурсът е обявен от частната посредническа агенция HE Space, специализирана в подбор на персонал, включително и за Европейската космическа агенция (ESA).

Кандидатките, желаещи да полетят в космоса трябва да имат висше хуманитарно, техническо или военно образование, опит в научните изследвания, космонавтиката, инженерните науки, медицината или в подобни сфери. Изисква се опит в презентации и умения за общуване с журналисти. Допълнително предимство са сертификат за годност за полети, лиценз за пилотиране или сертификат за водолазни дейности. 

Претендентката трябва да е комуникативна и да може да работи в екип. Изисква се безупречно здраве, владеене на английски език, руският е предимство. 

Документи се подават до 1 май, краят на конкурса ще е през есента. Ще бъдат избрани две претендентки. Те ще се обучават година и половина в Центъра за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин" в Русия. След това ще се рещава коя от кандидатките да полети. Самият полет ще е в близките 3-4 години. Досега 11 германски астронавти са участвали в космически полети. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!