Бунт в Ереван и искане на оставката на премиера Никол Пашинян

OFFNews 19 септември 2023 в 22:01 2808 0

Пашинян

Снимка РИА Новости

Никол Пашинян

В арменската столица Ереван избухнаха сблъсъци между полицията, охраняваща централата на арменското правителство, и протестиращи срещу премиера Никол Пашинян, предаде Франс прес, като се позова на арменски медии. АФП, цитирана от БТА, отбеляза, че това става след предприетата днес от Азербайджан военна операция срещу арменските сепаратисти в района Нагорни Карабах.

Полицейският кордон, който е бил замерян с бутилки, е противодействал на тълпа протестиращи при опита им да проникнат в сградата. На кадри, разпространени от арменския клон на американската медия Ар Еф И/ Ар Ел (RFE/RL), се вижда, че някои от стъклата на входната врата са счупени.

Полицията е използвала шумови гранати.

По-рано протестиращите поискаха оставката на премиера Пашинян, критикувайки го, че не е защитил Нагорни Карабах.

"Невъзможно е да имаме лидер, който губи нашите територии", заяви Геворг Геворгян, ветеран от двете войни между Ереван и Баку за Карабах - през 90-те години на миналия век и през 2020 г. "Искаме да покажем, че арменският народ няма да изостави жителите на Арцах", допълни той, като използва арменското име на района.

Друг участник в протеста, Аветик Шалабян, заяви, че "дава на Пашинян съвсем ограничено време да се откаже от декларацията си", направена през май в Прага, с която признава суверенитета на Азербайджан над Карабах, за разочарование на много арменци.

"Ако правителството не защити своите 120 000 сънародници (в Карабах), то е предателско и трябва да подаде оставка. Пашинян продължава да обещава мир в продължение на три години, но въпреки това стигнахме дотук: започна трета война", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика