Азербайджан удари Нагорни Карабах. Унищожава с ракети и дронове арменското ПВО

Властите в Баку са съгласували операцията си с Русия и Турция

OFFNews 19 септември 2023 в 13:19 13180 3

Нагорни Карабах
Карта.

Министерството на отбраната на Азербайджан обяви антитерористична операция на спорния регион Нагорни Карабах. Според властите в Баку става дума за "антитерористични мерки от местен характер", като целта им е "възстановяване на конституционния ред".

Бившият държавен министър на Нагорни Карабах Рубен Варданян заяви, че в републиката е започнал масиран артилерийски обстрел.

Министерството на отбраната на Азербайджан уверява, че мирни граждани и гражданска инфраструктура няма да бъдат цел на операцията.

Според ведомството ударите ще бъдат насочени към позициите на "формированията на арменските въоръжени сили, техните дългосрочни огневи точки", както и към "военни средства и обекти с военно предназначение".

Уточнява се, че командването на руския мироопазващ контингент и ръководството на съвместния турско-руски център за наблюдение са били информирани за операцията.

Според азербайджанската страна операцията е започнала, за да се гарантират разпоредбите на тристранното изявление, сключено с Армения и Русия, както и да се потушат "мащабните провокации в Карабахския икономически регион".

Сред другите причини са разоръжаването и изтеглянето на формированията на арменските въоръжени сили, неутрализирането на тяхната военна инфраструктура, осигуряването на безопасността на цивилното население, завръщащо се в "освободените от окупация територии", и "възстановяването на конституционния ред на Република Азербайджан", се казва в съобщението.

Минути след обявяването на антитериристичната операция в Нагорни Карабах в Телеграм се появиха редица видеа, на които се вижда как над Степанакерт летят азербайджански ударни дронове и ракети на силите на Баку, които унищожават ПВО системите на Армения. 

В региона в момента има чести пропадания на мобилните връзки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

19.09 2023 в 19:45

"Властите в Баку са съгласували операцията си с Русия..."

Съюзници, бля! Чакай-от умрел писмо.
И не, това НЕ е отмъщение. Ватата предаде Армения още във войната от 2020-та. Просто Кочината така си спазва обещанията...

936

2

escrin

19.09 2023 в 16:19

"Властите в Баку са съгласували операцията си с Русия и Турция"

Става дума за Русия, с която Армения има договор за отбрана и гаранции за сигурност. Така става, когато се довериш на руснаците. Разбира се, те ще го извъртят как ли не, че Карабах не е част от Армения, и т.н, но истината е, че руснаците са измекяри, и си глупак, ако им имаш доверие за каквото и да е.

Жал ми е за арменците, първо турците им изклаха 2/3 от народа, после Сталин ги нае*а като им взе Карабах и го даде на азерите, сега вече няма оправия.

-529

1

6екеr4о

19.09 2023 в 14:29

Типично кремльовско отмъщение! Наскоро Армения и САЩ започнаха съвместни военни учения, които разгневиха мАЦква...

А таз политика: Разделяй и Владей педеРацията я налага отдавна системно и арогантно, ама азерите не се ли усещат, че накрая ще настъпят мотиката и то 2 пъти!?!

 
X

Да помогнем на украинските деца!