Броят на жертвите при земетресенията и вълните цунами в Индонезия надхвърли 400

OFFNews 29 септември 2018 в 18:53 4499 0

Броят на жертвите при двете земетресения и предизвиканите от втория, по-мощен трус вълни цунами в Индонезия вчера надхвърли 400, предаде ТАСС, като се позова на властите.

Правителството съобщи за 405 загинали и стотици ранени. Предишните данни бяха за 384 жертви. Спасителите все още не могат да достигнат района на град Донгала, където бе епицентърът на земетресенията. Има опасения, че броят на загиналите може да достигне няколко хиляди.

Най-малко 540 души са ранени. Според местната Агенция за борба с природните бедствия болниците на остров Сулавеси, където са най-големите щети, са препълнени с ранени, а спасителните екипи не могат да достигнат до пострадалите в засегнатия от труса район, съобщава Нова тв.

Издирвателните акции продължават и броят на жертвите може да нарасне. Части от остров Сулавеси са откъснати от света. Мощният трус, който предизвика цунамито е нанесъл щети и във вътрешността на острова.

Жители заснеха кадри на 2-метровото цунами, което залива къщи и улици от популярния сред туристите крайбрежен град Палу.

Земетресението e разрушило половината сгради в регионалния център Палу. Срутени са училища, търговски центрове и хиляди домове. Разрушена е и болницата, затова ранените се лекуват на улицата. Местна телевизия засне шокиращи кадри на улица, покрита с тела на загинали. Повечето е довлякла водата от образувалото се цунами.

На любителски кадри се вижда как огромната вълна помита крайбрежните райони.

"Евакуацията още продължава. Идентифицираме и загиналите. Според нас, броят на жертвите в ПалУ и ДонгАла ще нарасне. Засега нямаме потвърждение, но хората на място ни казаха, че вълната е достигнала 6 метра височина”, обясни Сутопо Нугрохо, говорител на Службата за защита от бедствия.

От столицата мобилизираха армейски части, които заминаха за остров Сулавеси с транспортни самолети. Летището на Палу е неизползваемо, но военните смятат, че ще могат да кацат с хеликоптери на него.

"Формирахме лекарски екипи от медиците в морската пехота, армията и агенцията за защита на населението. Ще използваме военна база за наш изходен пункт. Други екипи ще тръгнат от летището край Сурабая", каза оперативният командир на армията Хади Тяханто.

Град Палу, в който живеят около 300 хиляди души, е откъснат от света. Основният път е затрупан от свлачище, а по обходния маршрут се е сринал мост. Няма ток и вода. А ден след мощното земетресение, силен вторичен трус предизвика паника. Хиляди, които се бяха прибрали по домовете си въпреки призивите на властите да не го правят, изтичаха на улицата при новото земетресение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови