'Бритиш американ табако' преговаряла да подкупи президента на Зимбабве

OFFNews 13 септември 2021 в 14:40 4875 0

Робърт Мугабе

Популярното предаване на Би Би Си - "Панорама" - е намерило доказателства, че компанията "Бритиш американ табако" (БАТ) е преговаряла да плати подкуп на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе.

БАТ е планирала да даде между $300 000 и $500 000 на партията на Мугабе през 2013 г., а преди това е плащала подкупи в Южна Африка и е ползвала нелегални записи, за да навреди на конкурентите си, показват още документите, с които Би Би Си разполага.

От тютюневата компания твърдят, че спазват най-високи стандарти на корпоративни отношения.

Изтекли документи

Историята започва в Южна Африка. Според документите БАТ е финансирала мрежа от почти 200 информатори там. Тази задача била дадена на подизпълнител - южноафриканска компания за сигурност на име Forensic Security Services (FSS). Официално, тя била наета да се бори с черния пазар на цигари. Но бивши служители са разказали пред Би Би Си, че са извършвали саботажи срещу конкурентите на БАТ.

При една от операциите персоналът на FSS бил инструктиран да затвори три цигарени фабрики на конкуренти на БАТ в Зимбабве. FSS платила на местна фирма да наблюдава компанията Savanna Tobacco през 2012, но планът бил разкрит. Трима директори били обвинени за незаконното следене. Президентът Мугабе тогава заклеймява наемниците и предполагаемото участие на БАТ.

След този случай наети от тютюневия гигант хора започват задкулисни разговори с официални лица в Зимбабве. Пред Би Би Си говори мъж, изпратен да води преговори. Ползвайки се от правото си да остане анонимен, той разказва, че е подкупил няколко държавници да подсигури среща, на която да обсъдят случая със задържаните мъже. "Трябваше да дам да се разбере, че могат да очакват хубав дебел плик с банкноти", казва посредникът.

Той разполагал с 12 000 долара в местна валута. Според друг документ - вътрешнофирмена кореспонденция - сделката била предложена. Официално лице от Зимбабве отговорило, че предвид предстоящите президентски избори би помогнало дарение на партията на Мугабе. В бележката се казва: "С това дарение те биха могли да се върнат при президента". Размерът на дарението трябвало да е между 300 000 и 500 000 долара. Три дни след предложението, тримата арестувани директори на охранителната фирма били освободени.

Документите не показват платен ли е подкупът. Трима източници на предаването потвърждават, че БАТ е била наясно с условията по сделката.

Президентът Мугабе, който почина през 2019 г., управляваше Зимбабве в продължение на 37 години. Той беше отстранен от власт след военен преврат през ноември 2017 г. Неговата управляваща партия Африкански национален съюз на Зимбабве — Патриотичен фронт (ZANU-PF) сега има нов лидер.

"Бритиш американ табако" е една от най-големите цигарени компании в света и една от десетте най-големи британски компании. Миналата година гигантът е продал 650 милиарда цигари.

БАТ е отклонила въпросите на предаването на Би Би Си за плащанията в Зимбабве, но не е отрекла да е давала подкуп на Робърт Мугабе.

Адвокати на компанията са коментирали, че тези твърдения не са нови и че не е незаконно да се плаща на източници да събират информация за криминално поведение. Адвокатите са съобщили, че компанията отхвърля твърденията, че са предприемани стъпки за влияние върху законни действия на конкуренти.

"Категорично отхвърляме погрешното описание на нашето поведение... Усилията ни в борбата с незаконната търговия са насочени към подпомагане на правоприлагащите органи в борбата с престъпната търговия с тютюневи изделия. (...) Отговорното и почтено поведение е в основата на нашата култура", са коментирали от компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови