Британците търсят трескаво в Google коя е Демократичната юнионистка партия

OFFNews 09 юни 2017 в 21:36 7565 1

Британците трескаво търсят днес в Google коя е северноирландската Демократична юнионистка партия, която бързо реши съдбата на Великобритания след изборите. 

Партията спечели 290 000 гласа и 10 мандата в парламента. Заради създалата се ситуация след изборите, в която Консервативната партия на Тереза Мей спечели, но загуби мнозинство в Камарата на общините, северноирландската партия се оказа изключително важен играч и позволи на Мей да състави правителство на малцинството с подкрепата на ДЮП. 

Заради изненадата, че Мей ще разчита на ДЮП за правителството и и съответно за възможността да преговаря за Брекзит, британците масово започнаха да търсят информация за малката партия и дори успяха бързо да сринат сайта ѝ, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. 

Телевизия Скай нюз пък изписа на екрана си с големи букви "КОИ СА ДЮП?". 

Някои си спомнят ДЮП като партията на Иън Пейсли, разгорещеният протестантски духовник, който нарече папата антихрист.

През 70-те години на миналия век тя се прочу с проявения непримирим британски национализъм в бурните безредици между националисти хардлайнери и католици в протестантските райони на Белфаст.

Други отбелязват, че сега тя е една от най-социално консервативните в Европа, която иска ограничения над абортите и е против хомосексуалните бракове. Неотдавна партията подкрепи правото на сладкарница в Белфаст да откаже да направи торта с изписан на нея лозунг за правата на гейовете.

Все още не е ясно какво ще поиска от Тереза Мей партията в замяна на подкрепата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови