Британското разузнаване: Русия не може да използва динамична защита за танкове

ISW: Rъководството на руската армия „по всяка вероятност все повече губи доверие в сигурността на Крим

Мая Младенова 18 август 2022 в 10:14 19187 3

Руски войник

Снимка Архив

Руските сили са постигнали ограничени успехи северозападно от Донецк и близо до административната граница между Запорожие и Донецки региони.

Силното изтощение на руските основни бойни танкове в Украйна най-вероятно се дължи отчасти на това, че Русия не е успяла да монтира и правилно да използва адекватна експлозивно-реактивна броня (ERA), се казва в доклада на британското разузнаване за войната от тази сутрин.

Когато се използва правилно, такава защита намалява ефективността на входящите снаряди, преди да ударят резервоара. Според разузнаването това предполага, че руските сили не са променили културата на неефективно използване на динамична защита, започнала по време на Първата чеченска война през 1994 г.

Вероятно много от войниците не са достатъчно обучени да поддържат такава защита. Реактивна броня е вид броня за превозни средства, която реагира на въздействието на оръжие, за да намали щетите върху защитаваното превозно средство. Представлява обикновено метални кутии с форма и размер, наподобяващи тухла.  Устройството на всеки модул (тухла) включва монтирана в кутията метална пластина успоредно спрямо бронята, като зад пластината има малко количество експлозив, свързан с част от същия експлозив, разположен обаче пред металната пластина. При попадане на кумулативна струя зарядът изтласква пластината, като струята се гаси и разсейва, недостигайки до основната броня. Принципът е наричан и контравзрив.

Войната на Русия срещу Украйна показа множество неуспехи на руските командири в налагането на бойна дисциплина, се казва още в доклада на разузнаването. Това вероятно е важен фактор за лошото представяне на руските войски, заключават разузнавателните служби.

Удари над Харков

В последните часове руските сили са обстрелвали Харков. В общежитие са убити 7 души и са ранени 18 души, съобщи ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синегубов. Ударена е и административна сграда, която се е срутила.

Гутериш и Ердоган в Лвов

Днес украинският президент Володимир Зеленски ще приеме ръководителя на ООН Антониу Гутериш и президента на Турция Реджеп Ердоган за разговори относно неотдавнашната сделка за възобновяване на износа на зърно от Украйна, нестабилната ситуация в окупираната от Русия атомна електроцентрала и усилията за прекратяване на продължилата близо шест месеца война.

В редовния си доклад за състоянието на фронта Американският институт за изследване на войната (ISW) на свой ред заключава, че ръководството на руската армия „по всяка вероятност все повече губи доверие в сигурността на Крим след неотдавнашните украински атаки срещу руски военни съоръжения” на полуострова.

ISW изчислява, че в отговор на атаките руските сили са били приведени в повишена бойна готовност и са преструктурирани. Освен всичко друго, експертите на института пишат позовавайки се на украинското военно разузнаване, че руската армия е прехвърлила своите самолети дълбоко в територията на Крим или на летища, разположени в Русия.

Още заключения на ISW за ситуацията на фронта

Руските сили са извършили няколко неуспешни атаки близо до границата на Донецка и Харковска области, където трябва да се бият в горите - тактически труден район.

Руската армия продължава безуспешните опити да атакува населени места югоизточно от Северск (в Донецка област). Тя също е предприела няколко атаки южно от Бахмут и вероятно се опитва да подобри тактическата си позиция близо до Горловка.

Руските сили са постигнали ограничени успехи северозападно от Донецк и близо до административната граница между Запорожие и Донецки региони.

Московските сили "по всяка вероятност се готвят да защитят сухопътните си комуникации в триъгълника Мелитопол-Токмок-Бердянск чрез миниране на селища на източния фронт в района на Запорожие".

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

18.08 2022 в 15:44

ПП.Статията развеселява! Пак е превеждана с гугъл транслейта...

1220

2

хr4

18.08 2022 в 15:40

Анкетата сама по себе си е глупава, защото ни липсва достатъчно инфо за такива дълбокомислени умозаключения.
Правилния въпрос би бил: "как ви се иска" да завърши войната.

15914

1

поп Дръвчо

18.08 2022 в 13:10

в доста от вариантите има повече от един верен отговор.
 
X

Да помогнем на украинските деца!