Британските власти сложиха ръка върху имоти на дъщерята на Ислам Каримов

OFFNews 09 август 2023 в 15:07 2752 0

Каримова

Снимка Getty images

Гулнара Каримова

Британската Служба за борба с тежките измами (SFO) сложи ръка върху три луксозни имота, собственост на Гулнара Каримова - дъщеря на бившия узбекски президент Ислам Каримов, който почина през 2016 г. Става дума за два апартамента в лондонския квартал Белгрейвия и имение в Съри, за които службата твърди, че са придобити с пари от корупционни сделки в Узбекистан, съобщи Би Би Си.

Според SFO между 2004 и 2012 г. Каримова е получила стотици милиони долари подкупи от телекомуникационни компании, за да им помогне да получат достъп до узбекския пазар.

51-годишната Гулнара излежава 13-годишна присъда в затвор в Узбекистан за измама и пране на пари.

Британската служба завежда дело за престъпни доходи, за да възстанови активи на стойност над 20 млн. паунда от Каримова и семейството ѝ, след като разследващите успяват да установят връзка между нея и парите от корупция в Узбекистан.

През декември 2020 г. Върховният съд на Узбекистан упълномощи представители на SFO да връчат лично на Каримова и приятеля ѝ Рустам Мадумаров иска, издаден от Върховния съд в Лондон.

Министерството на правосъдието на Узбекистан заяви, че вече е наложило запор върху скъпи недвижими имоти на стойност над 130 млн. долара, свързани с Каримова. И допълни, че властите в Швейцария, САЩ, Франция, Русия и други страни са върнали част от имуществото на Каримова, "придобито по престъпен начин".

До 2013 г. Каримова редовно се появява в публичното пространство, участва в политическия живот на страната и дори е смятана за възможен наследник на поста държавен глава, но след това напълно изчезва.

Самата тя се оплаква в социалните мрежи, че вече не ѝ е позволено да се вижда с баща си, тогава президент на Узбекистан. Според нейни роднини Каримова на практика е била под домашен арест от 2014 г. насам.

През 2016 г. Ислам Каримов умира. Дъщеря му не присъства на погребението му.

Каримова е арестувана през юли 2017 г. Според разследването тя е помогнала на престъпната група да заграби повече от 1 трилион долара (над 14,7 милиарда рубли) чрез "измамна продажба на радиочестоти и парцели по незаконен начин" и "необосновано събиране" на комисионни от абонатите на мобилните оператори.

На 18 декември 2017 г. Каримова е осъдена на 10 г. затвор. По-късно съдът намалява присъдата на 5 г.

Каримова трябва да изтърпи присъдата си в жилището на дъщеря си Иман, като спазва редица ограничения: да не напуска дома си, да не използва средства за комуникация и интернет. Освен това тя е била задължена да възстанови щетите, причинени на държавата.

През август 2015 г. съдът в Ташкент признава Гулнара Каримова за виновна в укриване на данъци, присвояване, изнудване и други престъпления и я осъжда на 5 г. лишаване от свобода. Главната прокуратура на Узбекистан съобщава за съдебното решение едва 2 г. по-късно.

После срещу Каримова е образувано още едно наказателно дело по обвинения в измама, укриване на чуждестранна валута, нарушаване на митническото законодателство и пране на пари.

Общият размер на щетите, нанесени на държавата по двете наказателни дела срещу нея, е почти 2 млрд. долара.

През ноември 2016 г. синът на Гулнара - Ислам, обяви, че майка му е била оклеветена. Според него имуществото, което ѝ се приписва - делото е за 2 млрд. долара - всъщност не ѝ принадлежи, докато много хора, които все още са на власт в Узбекистан, имат много по-големи състояния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика