Британски данъчни мълчали за източването на 8 милиарда лири, финансирали Ал-Кайда

Мюсюлманска престъпна група се била внедрила в британските правителствени служби в продължение на 20 г.

OFFNews Последна промяна на 02 април 2019 в 19:00 25218 1

Снимка AP

Осама бин Ладен.

Престъпна група се била внедрила в британските правителствени служби и в продължение на години е източила 8 милиарда лири, от които десетки милиони са били преведени по сметки на Осама бин Ладен и неговата терористична групировка Ал-Кайда, предава британският вестник "Таймс", цитирайки свое разследване.

Информацията е дошла от тайните служби на острова, които са разкрили, че Кралската данъчна служба всъщност е знаела за престъпната схема, но си е мълчала.

Престъпната мрежа е била съставена от британски граждани от азиатски произход, които са оперирали от Лондон, Бирмингам, Бъкингамшайър, Шотландия и Северозападна Англия. В продължение на 20 години те са източвали ДДС и са прилагали други данъчни, застрахователни, кредитни и ипотечни измами.

Мафиотите са имали връзка с терористичните атаки в лондонското метро, където загинаха 52 души на 7 юли 2005 г. Според разследващите служби, те са изпратили 1% от печалбите си - 80 милиона британски лири - на Ал-Кайда в Пакистан и Афганистан, които са използвани за функционирането на религиозни училища, тренировъчни лагери и др. терористични активности. Откраднатата сума е повече от годишния бюджет на британските тайни служби. Това обаче са само 8-те милиарда, които е доказано, че са откраднати от британците от азиатски произход. Не е ясно колко е реалната сума.

Данъчните власти в страната са следели групата 2 години преди атаките в Лондон, но не направили нищо. Към момента обаче лидерите на престъпната организация са избягали в Близкия изток и не могат да бъдат намерени. Докато са били активни, те са си купували "Ферари"-та, скъпи имоти и са били близки до тогавашния премиер Тони Блеър, сочи разследването на "Таймс".

Те са били внедрени в Кралските пощи и други правителствени служби, за да издават фалшиви лични карти и да прикриват следите си. Въпреки това внедряването в самата престъпна група се оказало толкова трудно, че тайните служби трябвало да прикрепят камера за куче, което да може да снима вътре в една от фабриките на престъпната група, за да се разбере колко хора работят вътре.

Данъчни инспектори разкриват, че им било наредено от началниците им да не споделят информацията си с тайните служби и съда. Един от тях дори добавя, че обосновката за това била да се опази поверителността на данъчните декларации на един от престъпните босове. На други било изтъквано, че службата няма достатъчно ресурси, за да поеме случая.

Някои от участниците в престъпната схема вече са осъдени, но досега за случая, който е известен на данъчните от 1995 г., не се е разчуло, нито пък самоличностите им могат да бъдат разкрити пред обществеността поради заповеди на съда.

Известният ислямски проповедник Абу Хамза, който по-късно се прочу с това, че набира младежи в Англия да се присъединят към Ал-Кайда, е започнал работа в престъпния синдикат в края на 1990-те години. Там той също е набирал мюсюлмани за престъпните дейности.

Според разследващите, огромен брой членове на престъпната група са работели в мозъчни тръстове, бизнес форуми и партийни структури на управляващата тогава Лейбъристка партия. Те са дарили хиляди лири на партията, а някои членове на синдиката са си комуникирали лично с премиера Тони Блеър по време на войната в Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови