Бременна и бебето ù загинали след руската бомбардировка на родилен дом в Мариупол

OFFNews 14 март 2022 в 14:10 4857 2

Снимка БТА/АП - Evgeniy Maloletka

Снимката на починалата бременна жена.

Бременна и бебето ù са загинали, след като миналата сряда Русия удари родилен дом в Мариопул, където жената е била, за да роди - съобщава Associated Press. Снимки на окървавената жена в носилка, носена от мъже през развалините на Мариупол, обиколиха света. Тези снимки и видео са направени от журналист от АП. Това е един от най-бруталните моменти досега в продължаващата 19 дни война на Русия срещу Украйна - коментира новинарската агенция и разказва историята на жената.

Жената е занесена в друга болница, още по-близо до фронтовата линия. Там лекарите се мъчат да я поддържат жива. Осъзнавайки, че губи бебето, тя извикава "Убийте ме сега!". 

Хирургът Тимур Марин установява, че тазът на жената е смачкан, а бедрената кост - извадена. Медиците израждат бебето чрез цезарово сечение, но то не показва признаци на живот.

Тогава се съсредоточават върху майката. "Повече от 30 минути реанимация на майката не дадоха резултат. - казва Марин пред АП в събота. - И двете починаха."

В хаоса след въздушния удар миналата сряда лекарите не успяват да разберат името на жената. Научават го, когато съпругът и баща ù идват за тялото.

Поне някой е дошъл да я прибере - казват лекарите. Иначе би попаднала в масовите гробове, които копаят за все повечето загинали в Мариупол.

Родилният дом в Мариупол след въздушния удар. Снимка: БТА/АП - Evgeniy Maloletka

Обвинени във военни престъпления, руски официални представители твърдят, че родилният дом е бил превзет от украински екстремисти, за да бъде използван като база. Твърдят, че вътре не е имало нито пациенти, нито медицински персонал. Посланикът на Русия в ООН и руското посолство в Лондон нарекоха снимките "фалшиви новини".

Журналистите на Асошиейтед прес, които правят репортажи от вътрешността на блокирания Мариупол от началото на войната, обаче са документирали нападението и виждат жертвите и разрушенията от първа ръка. В You Tube (Предупреждаваме, че кадрите са смущаващи.) може да се изгледа и видеото им, показващо окървавени бременни, които бягат от взривеното родилно отделение; медици, които крещят; деца, които плачат. 

Журналистическият екип на АП издирва хората в петък и събота в болницата в покрайнините на Мариупол, където са преместени.

В града, който повече от седмица е без хранителни запаси, вода, електричество и отопление, електричеството от аварийните генератори е запазено за операционните зали.

Докато оцелелите описват изпитанията си, експлозии навън разтърсват стените.

Една от оцелелите родилки е блогърката Мариана Вишегирска. Тя роди момиченце ден след въздушния удар и го кръсти Виктория. След като снимки и видеоклипове показаха как бременната Мариана тя се движи по осеяни с отломки стълби и притиска одеяло корема си, руските власти заявиха, че тя е актьор в инсценировка на нападение.

Мариана Вишегирска слиза по стълбите в ударения майчин дом. Снимка БТА/АП - Evgeniy Maloletka

Мариана пред разрушенията. Снимка: БТА/АП -Mstyslav Chernov

"Това се случи на 9 март в болница № 3 в Мариупол. Лежахме в отделенията, когато се разлетяха стъкла, рамки, прозорци и стени", разказва пред АП Вишегирска, все още облечена в същата пижама на точки, както при бягството си.

"Не знаем как се е случило това. Бяхме в отделенията си и някои имаха време да се прикрият, други - не."

Пристанищният град на Азовско море с население 430 000 души, ключов за създаването на сухопътен мост от Русия към анексирания от нея Крим, гладува. В импровизираното ново родилно отделение всяко приближаващо раждане носи ново напрежение. "Всички родилки са преживели толкова много", казва медицинската сестра Олга Верешагина.

Една от разтревожените майки е загубила част от пръстите на краката си при бомбардировките. В петък медиците й направиха цезарово сечение, като внимателно изваждат дъщеря ù и енергично разтриват новороденото, за да стимулират признаците на живот. След няколко бездиханни секунди бебето проплаква. Радостни възгласи отекват в стаята. Новородената Алана плаче, майка ѝ плаче, а медицинските работници избърсват сълзите от очите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

3

Merc

14.03 2022 в 15:02

"Русский мир" в действие....Това не са хора !
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков