Брекзит официално е факт. Шотландия се зарича скоро да се върне в ЕС

OFFNews 01 януари 2021 в 10:51 6818 0

Снимка Pixabay

Обединеното кралство официално напуска Европейския съюз от днес. Брекзит влезе в сила в 1 ч българско време на 1-ви януари 2021 г., след като в навечерието на Коледа бе постигнато споразумение с ЕС.

В 23 ч по Гринуич на 31 декември изтече преходният период, през който страната де факто запази членството си след официалното напускане на ЕС на 31 януари 2020 г.

Така, три години и половина след проведения референдум за членството в ЕС, Брекзит вече е факт.

С това влизат в сила нови правила за пътуванията, търговията, емиграцията, сигурността.

Британските производители ще имат безмитен достъп до вътрешния пазар на ЕС. Стоките и в двете посоки няма да се обмитяват. Ще се попълват обаче повече документи, вкл. за пътуващите до европейски страни. Ще има обаче мита за пратките, за които ще се попълват митнически декларации.

Великобритания постигна споразумение с Испания, според което границата между Гибралтар и Испания ще остане отворена.

В първите часове след Брекзит камиони са успели безпрепятствено да преминат границата и да влязат във Великобритания, предава Би Би Си. Британците и търговските им партньори бяха предупредени да очакват забавяния на доставките в първите дни и седмици на новата година заради промените.

Министър-председателят на Шотландия Никола Стърджън се зарече страната ѝ скоро да получи независимост от Великобритания и да се присъедини отново към ЕС. "Шотландия скоро ще се върне, Европа", написа Стърджън в Туитър.

Великобритания бе член на съюза от 1 януари 1973 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews