Бразилският президент прави 6 смени в правителството, докато COVID-19 кризата бушува

OFFNews 30 март 2021 в 12:47 1520 0

Снимка Архив

Бразилският президент Жаир Болсонаро замени шестима свои министри в понеделник в рамките на промяна, която изглежда има за цел да осигури по-голяма лоялност, докато кризата с COVID-19 в страната се задълбочава.

Оставките бяха подадени през деня, като бившият министър на отбраната Фернандо Азеведо е Силва публикува изявление и заяви, че „е запазил въоръжените сили като държавна институция“. Той ще бъде заменен от армейския генерал Брага Нетто.

Бившият генерален прокурор Андре Леви, който отказа да подпише иска на Болсонаро за отмяна на заповедите за локдаун на трима губернатори, също подаде оставка. Той ще бъде заменен от Андре Мендонка, бивш министър на правосъдието на Бразилия, чието място в Министерството на правосъдието сега ще бъде заето от шефа на федералната полиция Андерсън Торес, приятел на семейство Болсонаро.

Бившият държавен секретар, генерал Луис Едуардо Рамос, беше назначен за секретар на правителството. Флавия Аруда поема поста държавен секретар. Бившият външен министър Ернесто Араухо е заменен от дипломата Карлос Алберто Франса.

Тези промени изглежда поставят няколко армейски генерали по-близо до Болсонаро на по-стратегически позиции, след други промени на върха на федералното правителство на Бразилия този месец.

Марсело Куейрога, четвъртият здравен министър на Бразилия от началото на пандемията, положи клетва тихомълком миналата седмица, замествайки Едуардо Пазуело. Наскоро беше създаден и нов кризисен комитет за COVID-19, включващ държавни служители, който да се изправи срещу опустошителното възраждане на коронавируса в Бразилия.

В събота броят на загиналите за денонощие в страната надхвърли 3000 за втори пореден ден, а в четвъртък вечерта здравното министерство отчете ужасяващата цифра от над 100 000 нови случая, потвърдени за един ден - най-високата такава цифра в страната от началото на пандемията.

До момента общо 312 206 души са починали в страната от вируса, а 12 534 688 са заразени, според официалните данни.

Критиките към Болсонаро по отношение на пандемията ескалираха през последните седмици, тъй като новият вариант на коронавирус P.1 се разпростира из страната и засяга сериозно дори по-млади хора.

Президентът все още не е предприел значими стъпки, за да се опита да въведе координиран национален отговор. Той отправи телевизионно обръщение към страната във вторник вечерта, заявявайки, че 2021 г. ще бъде "годината на ваксината" - промяна в насоката на собствените му твърдения миналата година, че ваксината на Pfizer може да доведе до порастване на брада на жените и че създадената от Китай ваксина не си струва да се купува.

Критиците осмяха 3-минутната реч като половинчат опит за спасяване на връзките с обществеността в ден, когато Бразилия постави свой собствен рекорд за най-много смъртни случаи от коронавирус, регистрирани за един ден.

Болсонаро отказа да одобри мерките за локдаун, позовавайки се на здравето на икономиката и личната свобода на гражданите. Засега повечето ограничения на събиранията са въведени от отделните щатски правителства; Рио де Жанейро, Сао Пауло и Минас Жерайс са сред щатите, които са въвели вечерен час. Неотдавнашен иск, заведен от администрацията на Болсонаро за премахване на тези ограничения, беше отхвърлен от Върховния съд.

Призивите той да промени тактиката си стават все по-силни. Миналия месец над 500 влиятелни финансови лица публикуваха отворено писмо с молба за по-ефективни мерки за ограничаване на разпространението на вируса, така че икономиката на страната да може да се възстанови.

Досега Болсонаро не желаеше да приема предизвикателства пред подхода си към вируса - отношение, подчертано в понеделник от избора му на познати лица за висши министерски позиции. Миналата седмица на официална правителствена церемония по въпросите на образованието той каза: „Трябва да се борим срещу вируса, а не срещу президента“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови