Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Болсонаро: COVID ваксината може да ви превърне в крокодили или брадати жени

OFFNews 19 декември 2020 в 09:01 10488 0

Снимка Архив

Бразилският президент Жаир Болсонаро предприе атака срещу COVID-ваксините, като заяви, че ваксината на "Пфайзер", може да превърне хората в крокодили или брадати жени, предаде France24.

Крайнодесният лидер е скептичен към коронавируса и го нарече "малък грип". Тази седмица той обяви, че няма да се ваксинира. "Ваксината ще бъде достъпна за всички, но аз няма да се ваксинирам", категоричен е президентът. 

"В договора на "Пфайзер" е много ясно написано: "ние не носим отговорност за никакви странични ефекти". Ако се превърнете в крокодил, това е ваш проблем", каза Болсонаро в четвъртък.

Ваксината на "Бионтех" се подлага на тестове в Бразилия от седмици, а вече се използва в САЩ и Великобритания.

"Ако станете свръхчовек, ако жената започне да пуска брада или мъжът започне да говори с женствен глас, те няма да имат нищо общо с това", добави той.

Имунизационната кампания започна в сряда. Бразилският президент тогава подчерта, че ваксината срещу COVID-19 е безплатна, но не е задължителна. Ден по-късно Върховният съд постанови, че ваксината е задължителна, но не може да бъде "насилствено поставяна". 

Това означава, че властите могат да глобяват хората, че не са ваксинирани и да им забраняват определени обществени пространства, но не и да ги принуждават да си поставят ваксината. 

"Някои хора казват, че давам лош пример. Но на идиотите, които казват това, им казвам, че вече бях заразен с вируса, имам антителата, така че защо да се ваксинирам", заяви той. Болсонаро се зарази с COVID-19 през юли, но се възстанови за три седмици.

Бразилия е регистрирала над 7,1 милиона заразени с COVID-19 и почти 185 000 смъртни случая. В четвъртък страната надмина 1000 смъртни случая  за денонощие от септември.

Програмата за имунизация в страната е широко критикувана, че е закъсняла и хаотична.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews