МВнР предупреди пътуващите за Южна Америка да се пазят от Зика

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2016 в 16:46 4219 1

Министерството на външните работи (МВнР) предупреди българите, ще пътуват или са в Бразилия, Колумбия, Еквадор, Перу, Венецуела, Суринам и Гвиана да следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество и да проявяват бдителност и предпазливост.

Външно министерство подканва българите, който се намират в тези страни или ще пътуват към тях, да се регистрират на сайта на ведомството или да предоставят координати за връзка на посолството ни в Бразилия.

Бразилското министерство на здравеопазването предупреди, че има „много сериозен епидемичен взрив“ в Бразилия на заболявания, причинени от вируси, пренасяни от египетския комар Aedis Aegypti, а именно – зика вирус, денге, шиконгуня.

Нарастване на случаите на заболявания от зика-вирус започват през април 2015 г. в североизточните щати на Бразилия (най-много в гр. Ресифе), като постепенно се разпространяват и на юг и доказано болните засега са 5079. Най-много случаи са регистрирани в Рио де Жанейро – 85 заболели и 166 случая на микроцефалия. Смята се обаче, че от април 2015 г. досега са заразени между 500 000 и 1,5 млн. бразилци. Има само няколко смъртни случаи.

Причина за епидемията са много високите температури и проливните дъждове в Бразилия, които предразполагат развитие на свръх-популация на комарите. Друга причина е най-голямата за последните 70 години в Бразилия суша до края на 2014 г. Много жители на северните райони са се запасявали с вода, която са съхранявали в съдове в домовете си. Констатирано е, че именно в съдове със спокойна вода са се развили 75% от комарите, преносители на вирусите зика, денге и шиконгуня.

Симтомите на зика са температура, болки в слепоочията, поява на червени петна по кожата и в бялото поле на очната ябълка, сърбежи. Диагностичният тест, прилаган в бразилиските болници, струва 900 реала - около 200 евро. Лечението е с ацетаминофен (парацетамол). Предвижданията на Световната здравна организация (WHO) са за пандемия на вируса зика през 2016 г. в Южна Америка.

Не по-малки са притесненията на здравното министерство на Бразилия и от бума на заболяванията от денге – над 100 000 случая в Бразилия от началото на 2015 г. досега. Само в Рио де Жанейро се регистрират 2500 случая месечно. Особено опасен е хеморогичният денге–вирус, който причинява кръвоизливи и често завършва със смърт на пациента. През 2015 г. във Федералния окръг Бразилия са регистрирани 10 338 случая на денге.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови