Братовчедка на жената камикадзе от Сен Дени неволно издала къде се крият терористите

OFFNews 19 ноември 2015 в 11:04 22840 15

Хасна

Снимка DH

Така Хасна Етбулахсен е позирала като джихадистка.

Тя е първата жена камикадзе в историята на френския тероризъм. Френска гражданка, 26-годишната Хасна  Аит Булахсен е и първа братовчедка на Абделхамид Абауд, предполагаем координатор на атентатите в Париж. Това пише белгийското издание DH (Derniere Heure – Последен час).

Самият Абауд е с двойно гражданство – белгийско и мароканско.

В социалните мрежи тя е правила впечатление на жена, обсебена от джихада (ислямистката „свещена война”). На 11 юни т.г. Хасна е публикувала снимката, илюстрираща този текст. Към нея е бил приложен следният коментар (на френски, с много правописни грешки): „Скоро ще отида в Сирия, иншалах, скоро тръгвам за Турция”.

Хасна Аит Булахсен никога не е стъпила там. Затова пък предложила услугите си за извършване на атентати във Франция.

Джихадистката не е крила възхищението си от Хаят Бумедиен, вдовица на Амеди Кулибали, автор на терористичното нападение в «Хипер Кашер». (Това е името на магазин за еврейски храни в източен район на Париж. Кулибали взе там заложници на 9 януари т.г., два дни след като неговите приятели братята Куачи окървавиха редакцията на „Шарли Ебдо”. Четирима души загинаха в магазина, без да се брои самият терорист, застрелян от полицията. Мнозина бяха ранени.)

Това лято Хасна беше публикувала и снимка на своята героиня – там Хаят Бумедиен е в строго ислямско облекло, застрашително вдигнала пистолет.

За живота на Хасна Аит Булахсен не се знае много, личи от публикацията в DH. В социалните мрежи, тя уточнявала, че е следвала в университета «Пол Верлен» (в Мец, Източна Франция). Изглежда напоследък е управлявала фирма в ликвидация в областта на недвижимите имоти.

В полезрението на полицията младата жена влязла покрай трафик на наркотици. Била е подслушвана, тъй като са допускали, че е възможно да укрива Абделхамид Абауд.

По този начин, именно тя неволно е улеснила следователите да локализират тайната квартира на групата, разбита в сряда в Сен Дени. Там терористите планирали да извършат нови атентати на френска земя. Според свидетел Хасна е умряла мигновено от взрива на своя експлозивен елек, докато снайперисти стреляли към нея. Чак до улицата се пръснали части от тяло, включително една парче от главата й, пише DH.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews