Братът на Чавес отрече президентът да е в кома

13 януари 2013 в 09:22 1172 0

Уго Чавес СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Уго Чавес СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Братът на Уго Чавес отрече твърденията, че възстановяващият се от онкологична операция президент на Венецуела е в кома, като заяви, че венецуелският лидер откликва добре на онкологичното лечение в Куба, предаде АФП. 

„Съобщенията, че президентът е в кома и че семейството обсъжда прекратяването на животоподдържащото лечение, са абсолютно неверни”, заяви в свое изявление Адан Чавес, който е губернатор на щата Баринас. 

„Той продължава да откликва добре на медицинското лечение и ежедневно отбелязва напредък в своето възстановяване”, подчерта още той.

Заради влошеното му здравословно състояние в четвъртък Върховният съд на Венецуела отложи насрочената клетва на избрания за втори мандат Чавес. Отлагането ѝ е за неопределен период от време. 

С решението си съдът препотвърди и решението на Националния парламент. Преди това той гласува да даде нужното време за възстановяване на Чавес.

До клетвата на президента досегашната администрация ще продължи да изпълнява задълженията си.

Уго Чавес претърпя четвърта операция заради рак в областта на таза за последните 18 месеца. След операцията той е получил тежка белодробна инфекция, която затруднява дишането му. Твърденията за това, че той е изпаднал в кома, постоянно циркулират в медиите. Такава информация вече беше отречена от вицепрезидента Николас Мадуро, който беше посочен от Чавес за негов приемник и в момента изпълнява президентските функции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови