Брайвик се оплака от лошите условия в затвора

Елица Мартинова 24 ноември 2012 в 11:13 2470 2

Андерш Брайвик, Снимка: БГНЕС
Андерш Брайвик, Снимка: БГНЕС

Норвежкият екстремист Андерш Брайвик, който излежава присъда за убийството на 77 души, се оплака от условията в затвора Ила.

Атентаторът обвинява надзирателите, че се опитват да го доведат до самоубийство. Той сравнява условията с тези в затвора Абу Граиб, който е символ на жестокост и нарушаване на човешките права.

Брайвик е написал писмо от 27 страници и е изпратил копие до директорите на затвора и до медиите.

„Ако не бях изключително търпелив човек, вече щях да съм загубил разсъдъка си. Съществуват граници на това, което човек може да понесе“, пише Брайвик.

Фанатикът твърди, че директорът на затвора има тенденциозно отношение към него и се опитва да отмъсти на Брайвик чрез посегателства.

Елън Бйерк – говорител на затвора, заяви, че ръководството не е откликнало на оплакванията на Брайвик и не е смекчило режима му.

 

На 22 юли Андерш Брайвик взриви бомба край правителствена сграда в центъра на Осло, след което разстреля 77 души на норвежкия остров Ютьоя.

Областният съд в Осло осъди норвежкия десен екстремист Андерш Брайвик на 21 г. лишаване от свобода с възможност за удължаване на присъдата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!