Босна и Херцеговина вече официално е кандидат за членство в Европейския съюз

OFFNews 16 декември 2022 в 08:22 632 1

ЕС

Снимка GettyImiges

ЕС

Статут на страна, кандидат за член на Европейския съюз получи вчера Босна и Херцеговина. Решението бе взето на официална среща на върха на лидерите на 27-те в Брюксел.

Върховният представител на международната общност Кристиан Шмид поздрави гражданите на Босна и Херцеговина за решението на Европейския съвет.

„Това е възможност, която се дава веднъж. Статутът на кандидат е решаваща стъпка в продължаващото привеждане на Босна и Херцеговина в съответствие със стандартите и разпоредбите на ЕС и допълнително потвърждение на ангажимента от двете страни за бъдещето на Босна и Херцеговина като член на семейството на ЕС. Това е възможност за политическите лидери на тази страна да служат на хората в Босна и Херцеговина и да подобрят живота им. Това ще бъде трудна работа и ще изисква постоянство, упорит труд и истинска отдаденост. Но е необходимо“, каза Кристиан Шмид, цитиран от БТА.

Босна и Херцеговина пое по пътя към членство в ЕС преди 5 години, когато подаде молба за членство. Статутът на официален кандидат за присъединяване към ЕС обаче не означава, че преговорите ще започнат веднага.

„Босна и Херцеговина трябва да изпълни обещанието си като сигурна и просперираща мултиетническа държава и да докаже, че може да премине отвъд политическата и икономическа дисфункция и да приложи програма за реформи. Това изисква решителни политици и работещи институции, готови да действат в интерес на страната" - каза още по повод получаването на официален статут от Босна и херцеговина Шмид.

Първи стъпки към членство в ЕС направи и Косово, подавайки молба за членство в ЕС. Според премиерът Курти това е възможно да се случи до 9 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови