Борисов ще обсъжда енергийни въпроси с Бинали Йълдъръм

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2018 в 07:55 3023 0

Борисов заминава за Турция, ще обсъжда енергийни въпроси с Бинали Йълдъръм

Премиерът Бойко Борисов ще посети Турция на 12 юни, когато ще се срещне с колегата си Бинали Йълдъръм. Това съобщи Анадолската агенция, като се позова на съобщение от правителствената пресслужба в Анкара.

В него се посочва, че двамата министър-председатели ще обсъдят сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката и културата, както и проблеми на турския етнос в България, и други регионални теми. 

Датата на визитата на Борисов в Турция съвпада с въвеждането в експлоатация на Трансанадолския газопровод /TANAP - ТАНАП/, по който азербайджанският газ през Турция ще бъде доставян в Европа. Очаква се, че в церемонията на 12 юни ще участват президентите на Турция, Азербайджан и Грузия.

Проектът ТАНАП получи названието „Енергийният път на коприната“, той ще допринесе особено много за енергийната сигурност на Турция, припомня БГНЕС.

Планирано е той да доставя 6 млрд. куб. метра газ в Турция, а в Европа – 10 млрд. куб. метра. Турският участък започва от Ардахан и минава през Карс, Ерзурум, Ерзинджан, Байбурт, Гюмюшхане, Гиресун, Сивас, Йозгат, Кършехир, Къръккале, Анкара, Ескишехир, Биледжик, Кютахия, Бурса, Балъкесир, Чаканаккале, Текирдаг и стига до района Ипсала на Одрин, граничен на България и Гърция вилает.

Общата дължина на газопровода е 1 850 км, пропускателният му капацитет е 16 млрд. куб. метра, а общата стойност на проекта е в размер на 8 млрд. долара.

На 24 декември 2011 г. Азербайджан и Турция подписаха меморандум за взаимно сътрудничество и разбирателство, на 26 юни 2012 г. – споразумение за правно сътрудничество, на 10 септември 2014 г. парламентът в Турция утвърди два възлови документа за проекта ТАНАП. На 17 март 2015 г. в Карс се състоя церемония по полагането на основите, а на 23 януари т.г. – тестови доставки на газ. Очаква се, че в церемонията на 12 юни ще участват президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Грузия Георгий Маргелашвили и министрите на енергетиката на страните-участнички в проекта.

Междувременно на пресконференция в Москва стана известно, че дейностите по изграждането на "Турски поток" ще бъдат ускорени. Седмица по-рано „Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха протокол за сухопътния участък от транзитната тръба на този газопровод за доставките за ЕС, след като Русия се съгласи да плати около 1 млрд. долара на Турция като компенсация на цената на газа. Все още се решава въпросът откъде ще мине маршрутът на транзитната връзка – през Гърция или през България, посочи представителката на компанията „Турски поток“ Аслъ Есен. Когато Бойко Борисов бе на посещение в Москва на 30 май, Владимир Путин заяви подкрепа входната точка да бъде именно България. За това Путин и Реджеп Ердоган се споразумяха в телефонен разговор ден преди визитата на българския премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови