Борис Джонсън се отказа от премиерския пост във Великобритания, Сунак е абсолютен фаворит

OFFNews 24 октомври 2022 в 07:51 2705 1

Риши Сунак

Снимка Getty Images

Риши Сунак

Бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън се оттегли от надпреварата за лидер на Консервативната партия и нов премиерски мандат.

Решението му поставя Риши Сунак - бивш министър на финансите - в ролята на абсолютен фаворит.

Лидерската битка започна след оставката на лидера на консерваторите и министър-председател Лиз Тръс миналата седмица заради трусовете, предизвикани от бюджета на кабинета ѝ.

До обявяването на отказа си Джонсън имаше публичната подкрепа на 57 депутатски номинации при 100 гласа праг. Самият той заяви, че е подкрепен от 102-ма депутати, но включването му в битката за лидерския пост не би било "правилното нещо". До този момент само Сунак официално беше минал бариерата на необходимия брой депутатски гласове.

Сунак похвали решението на Джонсън и коментира, че винаги ще му е благодарен за действията му по време на пандемията от коронавирус и войната в Украйна.

Сега в надпреварата остават само той и Пени Мордант, която има само 24 номинации. Тя трябва да си осигури необходимите гласове за номинация до 16 ч българско време. Ако обаче депутатите се обединят около един кандидат, името на новия партиен лидер и премиер може да стане известно още днес.

От своя страна лейбъристите повториха призива си за провеждането на нови парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови