Борис Джонсън изправен пред ултиматум до 12 дни да представи план за Брекзит

OFFNews 19 септември 2019 в 13:41 3327 0

Анти Рине
Анти Рине

Борис Джонсън има 12 дни, за да представи плана си за Брекзит, съобщи Би Би Си, като се позова на министър-председателя на Финландия - страната, която пое ротационното председателство на ЕС.

Анти Рине заяви, че той и френският президент Еманюел Макрон са се споразумели, че Великобритания трябва да представи предложенията си писмено до края на септември. Той добави, че ако това на се случи, "всичко свършва".

Източник на Би Би Си от "Даунинг стрийт" казва: "Ще продължим да преговаряме и ще представим предложения в подходящото време".

Премиерът Джонсън заяви, че постигането на споразумение между напускащата Съюза Великобритания и ЕС е възможно на критично важната среща на върха на лидерите на 17 октомври, но той настоява Брекзит да се случи до 31 октомври, дори и да няма сделка.

Британското правителство твърди, че разговорите с ЕС са напреднали, откакто Джонсън е поел управлението на 10 юли.

Самият Джонсън обаче неколкократно е отказвал да разкрие подробности за предложенията, които е направил с мотива, че не иска да ги дискутира публично. В същото време, ЕС продължава да критикува Великобритания за липсата на писмено предложение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков