Борис Джонсън има подкрепа и се връща битката за лидер на партията и премиер

OFFNews 22 октомври 2022 в 18:19 1969 2

Борис Джонсън

Снимка AP/БTA

Борис Джонсън

Борис Джонсън има подкрепата на над 100 консервативни депутати и може да се включи в надпреварата за наследник на Лиз Тръс като британски премиер, обяви главният политически коментатор на в. "Сънди Таймс" Тим Шипман в Tуитър, като се позова на неназован източник, близък до бившия министър-председател, предаде Ройтерс.

Телевизии Би Би Си и Скай нюз също съобщиха поотделно, че Джонсън, който пристигна в Лондон по-рано днес след почивка на Карибите, вече има повече от 100 поддръжници.

Въпреки че бившият британски премиер все още да не е обявил официално, че ще се кандидатира за участие в надпреварата, неговият поддръжник и депутат от Консервативната партия Джеймс Дъдридж заяви вчера, че Джонсън му е казал, че е "готов за това". Лидерът на партията победител в изборите традиционно бива издигнат и за премиер във Великобритания 

Депутатите консерватори, които искат да влязат в надпреварата за лидерския пост в партията, трябва да получат подкрепата на 100 свои колеги до 14:00 ч. (16:00 ч. българско време) в понеделник, припомнят британски медии.

В деня след оставката на Тръс в четвъртък, след само 44 дни на поста, се появиха три имена за блиц кампанията в управляващата партия: сегашният лидер на Камарата на общините и лорд-председател на Тайния съвет Пени Мордонт, Риши Сунак, който в началото на септември загуби лидерската надпревара от Тръс, и бившият премиер Борис Джонсън, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5396

2

Бай Пешо от Перни 6

23.10 2022 в 01:31

Европейска демокрация. Какво ппвече да кажа. Който има спомени пт преди три месеца ще рабере.