Борел: Израел има право на самоотбрана, но това право има граници

Трябва да подкрепим палестинците, в това няма противоречие със съпричастието към Израел, посочи Урсула фон дер Лайен

OFFNews 18 октомври 2023 в 10:49 1828 2

Жозеп Борел

Снимка ЕП

Жозеп Борел

"Хамас" проваля всеки опит за постигане на мир в Близкия изток. За ЕС това е терористична организация, която търси разруха. Палестинците са жертви на "Хамас", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент. Палестинците не може да носят отговорност за действията на "Хамас", добави той. 

Всички осъждаме ужасното нападение, което Израел понесе. Израел има право на самоотбрана, но сме единни във виждането, че това право има граници, определени от международното законодателство. За войните също има правила и спирането на водоснабдяването нарушава правилата, посочи той по повод действията на Израел в Ивицата Газа.

Трябва да осъдим и допускането на цивилни жертви в Газа - вече около 3000, настоя Борел. Той отбеляза, че разгръщането на еврейски селища на Западния бряг на река Йордан не помага за постигането на мир. 

Докато няма мир, не може да има войска, достатъчно силна, за да осигури мира в Израел. Трябва да признаем, че досега международната общност не направи достатъчно за постигане на мир на основата на две държави. Не можем да допуснем конфликт между християни и мюсюлмани, защото това се отразява на сигурността по нашите улици, обобщи Борел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че няма оправдание за нанасянето на удар по болница, където се лекуват цивилни. Трябва да удвоим усилията за защита на цивилните в тази война, призова тя. Трябва да подкрепим палестинците, в това няма противоречие със съпричастието към Израел, посочи Фон дер Лайен.

Тя призова хуманитарната помощ спешно да бъде допусната до палестинците. Диалогът на Израел със съседите трябва да продължи, необходима е неуморна дипломация, допълни председателят на ЕК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

2

user4eto

18.10 2023 в 12:17

Борел го знаем. Виден русофил. Все още се чудя какво прави на тая позиция.

1005

1

ПР

18.10 2023 в 11:18

Мижава и неясна политика-всъщност Жозеп,никога не е бил в друго русло.За толкова му стигат способностите.Слаб и безпомощен-добре,че си отива догодина.Един чиновник от кариерата,с невероятна заплата и бонуси към нея.Толкоз.
Аз пък,оценявам по достойнство,опитите на Антъни Блинкен и Президента Байдън,за намиране на решение на кризата.Това,че фон дер Лайен и Борел не са адекватни в случая,е др.тема.
 
X

Да помогнем на украинските деца!