Борел: ЕС не е в състояние да произведе сам боеприпасите за себе си и за Украйна

OFFNews 20 юни 2023 в 17:12 3203 3

Снимка БТА / АП

Жозеп Борел

ЕС днес не е в състояние сам да произведе боеприпасите за своите собствени запаси и за подкрепа на Украйна, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той поясни, че европейското военно производство е зависимо от вноса на суровини и това обстоятелство трябва да бъде преодоляно.

Зависими сме от внос, но няма да кажа на кои суровини и откъде, посочи той на пресконференция. По неговите думи това е само един пример за зависимостите на ЕС. Трябва да преодолеем тези недостатъци, за да подпомогнем украинските и на нашите въоръжени сили, призова Борел.

Той уточни, че мерките, предложени от Европейската комисия в тази посока, не целят да уязвят Китай. Не сме в настроение за противопоставяне с Китай, не искаме светът да се разделя на две несъвместими технологични системи, обобщи Борел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

3

DARTH VADER

20.06 2023 в 22:20

Те,британците съвсем случайно ли излязоха...;)))

-1650

2

ob1

20.06 2023 в 20:04

Можело, не можело... дай да пробваме, пък да видим. На путито не му трябва много. Добре, че украинците имат смелост да компенсират мухльовци като тоя.

1000

1

foreigner66

20.06 2023 в 17:48

Господин пенсионер, последните 30 години прекарахте в раздаване на европейско ноу-хау, закриване на индустрии и броене на пачки от руски и азиатски компании. Е, сега трябва да плащате, Европа се превърна в посмешище, и политически и индустриално. На вратата ви чука руския фюрер а вие вместо да стягате армиите и да дадете отпор продължавате да неглижирате обстоятелствата и изнасяте сълзливи речи.Ако някой от европейските бюрократи си мисли, че войната ще спре в Украйна се лъже, набрал инерция и апетит батюшката и неговия паж с чука ще искат още и още. Тогава щете или не щете ще трябва или да му ближете з...ка или да се изгубите някъде по безкрайните полета на последната европейска война.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика