Бомбите в Бостън направени от тенджери, пълни с пирони и болтове

17 април 2013 в 08:26 3260 2

Терористичен акт на маратон в Бостън уби трима и рани над 170 души. Снимка BostonGlobe
Терористичен акт на маратон в Бостън уби трима и рани над 170 души. Снимка BostonGlobe

Взривените на маратона в Бостън бомби, които убиха трима и раниха повече от 170 души, са били направени от тенджери под налягане, пълни с пирони, болтове и метални топчета. Това установиха разследващите атентата, съобщава британският в. "Гардиън" днес.

Повече от 1000 служители на правоприлагащите органи от 30 щатски и федерални агенции вече са ангажирани с проследяването на всеки, който е отговорен за взривовете в понеделник - най-тежката терористична атака в САЩ след 11 септември 2001 г.

Все още властите нямат заподозрени, не е ясен и мотивът.

Агентите на ФБР имат надежда в информацията, която може да бъде подадена от хората.

"Човекът, който е направил това, е нечий приятел, колега или роднина. Някой знае кой и защо го е направил", каза Рик Делори, специален агент на ФБР в Бостън, който води разследването.

Общият брой на ранените достигна 183. 23-ма са в критично състояние, а 89 от ранените вече са били изписани от болница, съобщи CNN. 

Бомбите, избухнали в понеделник до финалната права на Бостънския маратон, взеха три жертви - 8-годишно момче, 29-годишна жена и аспирантка в Бостънския университет.

По-рано агенция "Синхуа" съобщи, че един от тримата загинали е китайски гражданин.

Междувременно, египетският политик Есам Елериан заяви, че е възможно експлозиите в Бостън да имат връзка с подкрепата, която САЩ оказаха при операцията на френската армия в Мали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови