Бойците на Вагнер разбрали от Телеграм, че маршируват към Москва

"Не видях никакви граничари. Пътната полиция ни поздравяваше по пътя"

OFFNews 23 юли 2023 в 15:07 5194 1

Бойци на Вагнер в Ростов на Дон

Снимка Телеграм

Вагнеровци в Ростов на Дон - на руска територия, по време на бунта.

Наемник от частната руска армия "Вагнер", участвал в опита за метеж срещу руския президент Владимир Путин, казва, че той и колегите му "не са имали представа" какво се случва по време на похода към Москва, съобщава в обширен репортаж руската редакция на Би Би Си.

На 24 юни т.г., само за 24 часа, лидерът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин организира бунт, като изпрати войски в южния град Ростов, а след това и към Москва.

Бойците на "Вагнер" рядко говорят с медиите, но руската редакция на Би Би Си разговаря с младши командир, оказал се в центъра на действията.

Глеб (името на войника е променено, б.р.) преди това е участвал в боевете за стратегическия град Бахмут в Източна Украйна. В момента, в който започва бунтът, той почива с подразделението си в казармите в окупираната от Русия Луганска област.

Рано сутринта на 23 юни те получават обаждане да се присъединят към колона от бойци на Вагнер, напускащи Украйна. Заповедта идва от командир на Вагнер, чието име Глеб не желае да назове от съображения за сигурност, но който действа по заповед на Пригожин и командния съвет на Вагнер.

"Това е пълно разгръщане", било му казано. "Формираме колона, да тръгваме".

Глеб казва, че на никого не е било съобщено накъде се движи колоната, но той бил изненадан, когато разбрал, че се отдалечават от фронтовата линия.

Той казва, че бойците на "Вагнер" не са срещнали абсолютно никаква съпротива, докато са пресичали руската граница в Ростовска област.

"Не видях никакви граничари", спомня си той. "Но пътната полиция ни поздравяваше по пътя."

Според "Вагнер" това са руски гранични полицаи, предали оръжието си. Снимка: "Вагнер". 

По-късно каналите, тясно свързани с Вагнер в приложението за съобщения Телеграм, твърдяха, че граничарите на контролно-пропускателния пункт в Бугаевка са сложили оръжията си при пристигането на бойците на Вагнер, припомня Би Би Си.

Тези канали споделиха снимка, за която се твърди, че е от мястото на инцидента, на която се виждат две дузини невъоръжени мъже и жени в камуфлажни дрехи.

При наближаването на руския град Ростов на Дон бойците са получили заповед да обградят всички сгради на правоприлагащите органи в града и да окупират военното летище. На отряда на Глеб е наредено да поеме контрола над регионалните служби на Федералната служба за сигурност (ФСБ), разказва боецът.

Когато се приближили до сградата, тя се оказала напълно заключена и празна. Пуснали дрон над сградата, за да проверят за някакви признаци на живот.

Накрая, след половин час, една врата се отворила и на улицата излезли двама души.

"Те казаха: "Момчета, нека да сключим сделка", разказва Глеб. "Аз казах: "За какво да се договаряме? Това е нашият град".

"Така че просто се съгласихме, че всеки ще остави другия на мира. От време на време те излизаха да пушат."

Ростовските журналисти съобщават за подобна ситуация с много държавни учреждения в града и около него. Изтребителите на "Вагнер" първо прелитали с дронове над тях, а след това ги обграждали. Никой нямал право да напуска сградата, но куриери с доставки от храна били допускани вътре.

Докато всичко това се случвало, лидерът на "Вагнер" Пригожин бил в щаба на Южния военен окръг на руската армия, на среща със заместник-министъра на отбраната на Русия генерал-лейтенант Юнусбек Евкуров и със заместник-началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Владимир Алексеев.

Пригожин поискал от тях да предадат началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Докато Пригожин бил на срещата, друга колона с бойци на "Вагнер" се придвижвала по главната магистрала в посока Воронеж и очевидно - в направление Москва. Глеб потвърждава съобщенията в медиите, че тази колона е била водена от основателя на "Вагнер" Дмитрий Уткин, бивш офицер от специалните сили, който рядко се появява на публични места.

Глеб се кълне, че не е имал представа каква е планът. "Научихме какво се случва от "Телеграм", точно както и вие", казва той пред Би Би Си.

С напредването на деня кадри от случващото се в Ростов бяха излъчени по целия свят. Хората бяха изненадани да видят местни жители и дори местни журналисти, които очевидно се усмихваха и разговаряха с някои от обикновено сдържаните бойци на Вагнер, окупирали града им.

"Това бяха бившите затворници", казва Глеб, имайки предвид многото излежаващи присъди затворници или осъдени, привлечени към "Вагнер" миналата година. "Никой не им е казал да не го правят, никой не се интересува от тях."

За утвърдените бойци като Глеб, които са били наети много преди войната в Украйна, правилата са много по-ясни.

Той разказва пред Би Би Си, че още през пролетта висшето командване им е казало, че всеки, който говори пред медиите, ще бъде "анулиран", т.е. убит. Няколко бивши бойци на "Вагнер" са потвърдили същото.

Вечерта на 24 юни с Глеб се свързал един от началниците му и без никакво обяснение му казал, че той и отрядът му трябва да се върнат в базата в Луганск.

Докато се прибирали към базата, следели новините по Телеграм.

Прочели, че срещу Пригожин е било повдигнато обвинение, което след това е било оттеглено, и че той трябва да се премести в Беларус.

След това прочели, че бойците от "Вагнер" няма да бъдат подведени под отговорност за участието си в бунта заради "бойните си заслуги", според говорителя на президента Путин Дмитрий Песков.

Бъдещето на Глеб и неговия отряд сега е неясно. Казано им е да останат в казармите си в Луганск и да очакват по-нататъшни заповеди.

Техните домакини, властите на т.нар. луганска народна република, проруските сепаратистки бойци в Източна Украйна, искат да разберат повече за бъдещите им планове и какво ще се случи с тяхното оборудване и боеприпаси, казва той.

Когато го питат защо не напуска Вагнер, Глеб дава прост отговор: "Договорът ми все още не е изтекъл.", завършва репортажът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1896

1

Simo

23.07 2023 в 18:21

Класическа тъпотия изпълнена от руските свини.
Театър, тъпо и просташко, изпълнен.
"Театър" без никакъв, но според путю дълбок и заблуждаващ, смисъл.
Тъпо руско свинско изпълнение.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика