Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бой в кабината. Пилоти на Air France се сбили по време на полет Женева–Париж

OFFNews 29 август 2022 в 13:28 3315 1

Кокпит на самолета

Снимка Getty Images

Според BEA някои от 4-те хиляди пилоти на компанията пренебрегват суровите изисквания за безопасност

Пилоти на Air France, изпълняващи полет по линията Женева–Париж, са устроили ръкопашен бой помежду си в кабината на пътнически Airbus A320, а в един момент самолетът е бил без управление на автопилот, съобщи френският La Tribune. Изданието не посочва кога точно е станал инцидентът, а информацията за него се съдържа в репортаж за разследването от страна на авиационния надзор във Франция на произшествия, свързани с поведението на летателния състав на самолетните компании.

Двама пилоти на Air France са отстранени от работа до изясняване на всички обстоятелства след недопустимо поведение, което започнало още в началото на полет на компанията от Париж до Женева. Още докато вървяло набирането на височина, между командира на екипажа и втория пилот започнала разправия. Скандалът избухнал, след като единият от двамата неволно блъснал другия. Ескалирал в дърпане, бутане, удряне на шамари и юмруци. Наложило се член на екипажа от състава на стюардите да се намеси, да раздели летците и в продължение на 75 минути да присъства в кабината като умиротворител, за да могат да кацнат безопасно в Париж. Посочва се, че в един момент, докато двамата се биели и докато се намеси стюардеса, самолетът е бил без наблюдение, само на автопилот.

При разпит по време на разследването единият от участниците в боя казал, че случаен неволен удар е ескалирал напрежението. Другият обаче твърди, че колегата му го е замерил в кабината с дървен предмет.

Инцидентът е регистриран в доклад на Бюрото за разследване и анализи BEA, в който се призовава Air France „да постави на фокус отново спазването на процедурите за култура и безопасност на полетите“. Френската авиационна агенция сочи, че някои от 4-те хиляди пилоти на компанията пренебрегват суровите изисквания за безопасност. По време на полет от Бразавил до Париж през декември 2020 година след изтичане на гориво от един от двигателите вместо да спрат работата му, пилотите продължили полета. Той приключил благополучно, но животът на пътниците е бил поставен под риск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews