Боят настана. ВСУ влезе в решителната фаза на контранастъплението в Югоизточна Украйна

Президентът Путин потвърди активизирането на украинците през последните няколко дни

OFFNews 27 юли 2023 в 15:26 11693 6

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) преминаха към ключов момент от контранастъплението в югоизточната част на страната срещу руските агресори, съсредоточавайки силите си в района на Мелитопол, съобщи в четвъртък "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на източници в правителствата във Вашингтон и в Киев. По-широкият замисъл на тази операция е да бъде прекъсната руската сухопътна връзка между окупирания от Русия територии на Украйна и анексирания Крим, а за ключовия удар са вкарани обучени на запад и оборудвани със западно въоръжение части на ВСУ.

"Украинската страна съобщи, че води основната офанзива на контранастъпателната операция и пренасочва повече части и техника към най-западния участък на фронта в района на Запорожие , казва анонимен американски служител пред "Ню Йорк Таймс".

Това би трябвало да е основното усилие на почти двумесечната кампания на Украйна за освобождаване на окупираните територии в южната и източната част на страната, добавят източници от Пентагона. Отбелязва се, че украинците са хвърлили на фронта в продължаващите ожесточени битки сили, които преди са били държани в резерв, много от които са обучени и оборудвани от Запада.

Целта е да се пробият руски минни полета и укрепленията към град Токмак , а при успех и по-нататък към Мелитопол и крайбрежието на Азовско море , пише нюйоркският всекидневник, цитирайки украински официални лица. По-широкият замисъл на тази операция би бил да се прекъсне руската сухопътна връзка между окупираните украински територии и анексирания Крим.


Главното: Целта е излизане на Азовско море.

- ВСУ ще се движат през минните полета на юг и към укрепленията на руската армия при Токмак, при Успех - към Мелитопол.

- Разкъсване на сухопътната връзка между окупираните от РФ територии на Украйна и Крим.

- Новата операция ще отнеме на ВСУ от една до три седмици.

- Основният удар е ориентиран към югоизток. Запорожкият фронт е една от трите му оси.


Новата атака, ако е успешна, може да продължи от една до три седмици, са предали украинците на американските си съюзници. В тази контраофанзива обаче рядко нещо върви по план от самото начало, отбелязва "Ню Йорк Таймс". Един от събеседниците на изданието е отбелязал, че за украинците "това ще бъде огромно изпитание".

Донесенията на американски официални лица съвпадат с информацията за обстрел от тежка артилерия, извършен в сряда в този район на Запорожка област. Мелитополското направление е един от трите участъка на фронта, заедно с Бердянското и Бахмутското, споменати в официалните комюникета на украинската армия, отразяващи хода на контранастъплението.

"Ню Йорк Таймс", позовавайки се на американски служители, разглежда три причини, поради които украинската атака става точно сега.

Първо, изглежда, че украинците напредват бавно, но стабилно в разчистването на подготвените от Русия минни полета и пробиването на руската отбрана.

Второ, ВСУ се възползват от объркването в руското командване, предизвикано от оставката на началника на руската 58-ма общовойскова армия генерал Иван Попов. Генералът беше уволнен заради критики към руското министерство на отбраната и открито говорене за проблемите на войските на фронта.

Трето, украинците успешно водят непрекъснат артилерийски огън по руски складове за боеприпаси и командни пунктове, разположени далеч зад фронтовата линия, като по този начин увеличават шансовете на собствените си войски да пробият руската отбрана.

Руснаците много разтеглиха отбранителните си линии, имат постоянни проблеми с логистиката, доставките, оръжията; те знаят, че са под натиск“, допълва западен източник.

Паралелно с американското издание за започналата решителна фаза на контранастъпателната операция на Киев пишат и руски телеграм канали. В частност "Абзац" съобщава, че Украйна е започнала основната фаза на настъплението си, хвърляйки хиляди войници в бой, а според военния експерт Юрий Кнутов действията на ВСУ наистина изглеждат като ключов етап от настъплението. В коментара на Кнутов обаче има един нюанс:

"Ако в рамките на месец ВСУ не успеят по някакъв начин да пробият нашата отбрана, можем да кажем, че контранастъплението е неуспешно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

6

Едър Вредител

28.07 2023 в 03:22

Щатите и Запада водят неофициални преговори с Путлер,зад гърбъ на Украйна и нарочно бавят самолетите Ф 16 и ауаксите явно искат някакъв сепаративен мир наесен. Шойгу паркетния маршал е в Пхенян явно търси снаряди срещу храни понеже Северна Корея е по сталински модел има многи цеви на склад и милиони снаряди които може да даде срешу руското жито. Дано Украинската армия успее да върне повече от завзетите и територии докато преговарят успех и късмет.

12078

3

edin slep

27.07 2023 в 19:16

Дано пробият, то и за самите руски войници ще е хубаво да свърши войната.

За Крим не знам, но поне Бердянск, Мелитопол и Мариупол да си върнат до зимата.

12000

2

ringup

27.07 2023 в 17:33

Мачкай орската сган!Заврете ги в блатата на Мордор!Слава на Украйна!

-1650

1

ob1

27.07 2023 в 17:11

Мурзилки, как викате вървяло контранастъплението?
Ще има изненада, де, няма да е по статията :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!