Бобри оставиха цял град в Канада без интернет като прегризаха кабелите

OFFNews 27 април 2021 в 14:20 2685 0

Снимка Creative Commons Attribution 2.0 Generic

След като град Тъмблър Ридж в канадската провинция Британска Колумбия загуби интернет връзката си за около 12 часа, се оказа, че виновниците са бобри.

Доставчикът "Телус" съобщава, че части от подземното окабеляване, обслужващи града, са били намерени в леговището на бобрите.

Около 900 потребители на интернет и 60 на телевизия са засегнати, се казва в съобщението.

Говорителят на "Телус" Лиз Сове го определи като "много необичаен и уникален канадски обрат на събитията".

Услугите прекъсват около 04:00 местно време в събота. От "Телус" съобщават, че когато екипите отиват до близкия язовир, откриват, че бобрите са "прегризали нашия оптичен кабел в множество точки, причинявайки големи щети".

Кабелът е заровен на около метър под земята и защитен от 12 см плътна изолация, която също е прегризана.

"Телус" заявяват, че до 15:30 в неделя са успели да възстановят напълно услугите в града, който има население от 2000 души.

Бобрите са националното животно на Канада, но имат смесена репутация. Гризачите са обичани от някои като най-добрите екологични инженери, чиито умения за изграждане на язовири носят множество екологични ползи.

Но техните невероятно здрави зъби могат да причинят значителни щети и по-специално фермерите се притесняват от проблемите, който могат да причинят на посевите и дърветата.

Само преди две седмици кметът на град Гренвил сюр ла Руж в Квебек обвини животните за големи наводнения, повредили имущество и инфраструктура. Около 800 бобъра бяха създали 200 бента около града и кметът Том Арнолд каза, че е необходима повече гъвкавост за управление на гризачите.

"Това е проблем, от който трябва да се отървем. Бобрите трябва да бъдат премахнати", каза той, цитиран от CBC News.

Бобрите бавно са въвеждани отново в части на Обединеното кралство с надеждата да помогнат за възстановяването на влажните местообитания. Те бяха ловувани и доведени почти до изчезване през 16-ти век заради козината, месото и ароматните им жлези.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови