Близо 200 000 български граждани ще бъдат засегнати от военното положение в Украйна

OFFNews 28 ноември 2018 в 12:36 2577 0

Близо 200 000 български граждани ще бъдат засегнати от военното положение в Украйна

Близо 200 хиляди български граждани, живеещи на територията на Украйна, ще бъдат засегнати от 30-дневното военно положение, което влиза в сила от 9 часа тази сутрин, съобщава БНР.

Действието му обхваща 10 области в страната, в това число Одеска и Запорожка област, където има компактна българска общност. В българското посолство в Киев разкриват гореща телефонна линия, на която сънародниците ни, пребиваващи или пътуващи в страната, могат да се обърнат за допълнителна информация. Съдействие може да бъде търсено и от българското Генерално консулство в Одеса.

МВнР препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна, а тези, които са на територията на страната, да следват инструкциите на местните власти, в това число на полицията и военните патрули. От ведомството предупреждават и за възможно въвеждане на комендантски час. Очаква се и засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове на Украйна.

Украинският посланик Виталий Москаленко увери, че на българите в Украйна ще бъдат гарантирани пълни права и свободи. От днес в части от страната е въведено военно положение след сблъсъка между бойни кораби на Русия и Украйна в района на Керченския проток в неделя.

"Ще ми бъдат гарантирани пълни права и свободи и, съответно, удоволетворение на всички техни национални изисквания и потреби. Въвеждането на военното положение не означава, че всички клаузи или точки на това военно положение ще бъдат моментално реализирани".

Москаленко каза, че му предстои разговор с външния министър Екатерина Захариева. Посланикът отрече военното положение да е предизборна тактика на украинския президент, за да вдигне рейтинга си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови