Външно министерство предупреди пътуващите за Украйна заради военното положение

OFFNews 27 ноември 2018 в 16:50 2781 0

Външното министерство изпрати предупреждение към българите, пътуващи към Украйна, във връзка със ситуацията в страната. 

От 09.00 часа на 28 ноември до 09.00 часа на 28 декември в Украйна е въведено военно положение. То обхваща следните области: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска, съобщиха от пресцентъра на външно министерство. 

Възможно е ограничаване правата и свободите на гражданите, а именно правото на свободно придвижване, неприкосновеността на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, изразяване на убеждения и др.

Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна и особено в областите, за които е обявено военно положение.

Правомощията на военното командване в условията на военно положение включват организиране на блок-постове и контрол на автомобилния транспорт по всички пътища на територията; засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове; евакуация на населението и предприятията от опасни райони; въвеждане на комендантски час; въвеждане на контрол върху средства за масова информация; възможно е изземване за временно ползване имущество на физически и юридически лица за нуждата на армията; използване на помещения и оборудвания на заводи, офиси и др. за целите на отбраната, уточняват от МВнР.

Външно министерство съветва българските граждани пребиваващи на територията на Украйна или пътуващи за страната да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка. Както и да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и участие в такива. Също така да следят за актуална информация в медиите и да следват инструкциите на местните власти, в това число полиция и военни патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови